Palác Bahia

Palác Bahia

Palác Bahia v Marakéši vám vizuálne môže pripomínať španielsku Alhambru a je pekným príkladom andalúzskeho štýlu – kvalitné, cédrové drevo, lepené mozaiky, ručne opracovaná sadra.

Bol postavený v 19. storočí a postavil ho vtedajší vezír Ba Ahmed pre svoju obľúbenú manželku, ktorá sa volala Bahia - vraj preto, lebo ona mu ako prvá porodila syna, ďalšieho nástupníka na tróne. Palác Bahia sa rozprestiera na ploche 8 hektárov a toto dielo odráža marockú architektúru a patrí medzi najvýznamnejšie kultúrne dedičstvá krajiny.

Mal to byť najúžasnejší palác svojej doby, v ktorom sa budú cítiť dobre všetky jeho 4 manželky, 24 konkubín a množstvo detí. Aj preto dával staviteľ veľký dôraz na súkromie. Vytvoril v paláci napríklad niekoľko dverí za sebou, ktoré bránili nevítaným pohľadom dovnútra. V rozrastajúcom sa paláci bývali aj Ba Ahmedovi služobníci (vrátane jeho vlastných otrokov). 

Hovorí sa, že sultán bol známy svojou extrémnou majetnosťou a horlivosťou. Kastroval strážcov paláca. To v nich malo zabiť odvahu vzbúriť sa proti nemu. Ale tiež sa nepribližovať k jeho manželkám a konkubínam. V paláci Bahia pracovalo asi 6 tisíc služobníkov. Okrem niektorých slepých hudobníkov nikto nemohol vidieť jeho ženy a jeho konkubíny.

Palác pripomína tak trochu labyrint a je to spôsobené tým, že bol v priebehu mnohých rokov postupne rozširovaný v rôznych fázach. Dnes je otvorený pre verejnosť a usporadúvajú sa tu nádherné koncerty a umelecké výstavy. Nachádza sa tu i súkromná časť, v ktorej občas pobýva i marocká kráľovská rodina.

Palác pozostáva zo 150 izieb, ktoré sú bohato zdobené mramorom, rezbami, maľbami a cédrovým drevom. V južnej časti paláca na nádvorí sa nachádza prekrásna záhrada, ktorá je plná pomarančovníkov, banánovníkov, cyprusových a jazmínových stromov. Komplex zahŕňa tiež mešitu, školu Koránu, hárem a stajne.

Bahia alebo „Palác krásnych“ bol považovaný za prvú budovu v severnej Afrike, ktorá používala farebné sklo ako dekoratívny prvok. Tento klenot marockej architektúry stavali 7 rokov a na jeho detailnej výzdobe pracovali stovky remeselníkov z mesta Fez. Pre jeho krásy tu za čias Francúzskeho protektorátu sídlil aj  francúzsky guvernér.

Palác je jednou z najnavštevovanejších turistických atrakcií v Maroku; vláda napočítala od januára do apríla 2019, 410 141 návštevníkov, čo je viac ako ktorákoľvek iná pamiatka v krajine a preto si ho nenecháme ujsť ani my na našom zájazde Marokom.

K

Afrika  

Maroko

29.04. → 09.05. +14 termínov

náročnosť

11 dní

Trvanie

2703
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1436 1650€
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4474
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: