Deň, ktorý má pre Maročanov veľký význam

Deň, ktorý má pre Maročanov veľký význam

Tradícia, náboženstvo a kultúra sú navzájom úzko prepojené a dopĺňajú sa. Zdá sa, že piatok je deň, ktorý sa nepodobá žiadnemu inému. Do mešity sa nosí najlepšie oblečenie a obľúbené parfémy. Piatok má v islame osobitný význam, pretože Korán ho označuje za požehnaný deň. Spoločný charakter piatkovej motlitby je veľmi dôležitý, pretože Prorok Mohamed zdôrazňoval potrebu uctievania v skupinách a nie osamote.

Z tradičného pohľadu trávia mnohí moslimovia piatok najmä so svojimi rodinami, zúčastňujú sa na motlitbách a odpočívajú. Mnohí, ktorí počas týždňa do mešity ísť nemôžu, tak práve v piatok vynaložia dodatočné úsilie, aby ju navštívili. V krajinách s moslimskou väčšinou si veľa ľudí počas piatku berie voľno a často zamestnávateľia poskytnú pracovníkom možnosť odísť počas obeda, aby tento čas mohli byť spolu so svojou rodinou - keďže väčšina rodín pracuje počas celého týždňa a deti chodia do školy, je pre rodinu často ťažké si nájsť čas, aby sa mohli spoločne naobedovať.

Preto piatkový obed predstavuje príležitosť na spoločné rodinné stolovanie. Maročania tradične v piatky pripravujú chutný obed nazývaný “kuskus”. Kuskus je silná tradícia a v niektorých reštauráciách v piatok nájdeme jedine kuskus.

Na rozdiel od nás, kde je kuskus hotový takmer okamžite, v Maroku je tento procec niekoľko hodinový a náročný. Maročania sa vyberú na lokálne trhy, aby nakúpili sedem potrebných druhov zeleniny - baklažán, cuketu, mrkvu, paštrnák, tekvicu, paradajky a trochu kapusty. Potom sa treba zastaviť v miestnom obchode, kde sa vyzdvihne balenie pripraveného kuskusu. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na čerstvú petržlenovú vňať a hrozienka na prípravu “tfaya”.

“Tfaya” je cibuľovo - hrozienková poleva, ktorá sa pripravuje ku kuskusu. Následne je čas vrátiť sa domov a pripraviť zeleninu, ktorá sa vloží do veľkého hrnca so zmesou korením a trochou vody. Privedie sa do varu, druhý hrniec sa naplní kuskusom, ktorý sa dusí pri vriacej zelenine pod ním.

Po piatkových poludňajších motlitbách sa rodiny tradične stretnú, aby si spoločne pochutnali na tomto špeciálnom pokrme. K zelenine sa môže pridať aj hovädzie alebo kuracie mäso a je bežné konzumovať kuskus rukami.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Maroko

14.02. → 23.02. +14 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1966 2340€
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1585 1865€
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2793 3990€
Ramadán na vlastnej koži
Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce
Fez

Fez Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 21 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo
Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: