Tradícia, náboženstvo a kultúra sú navzájom úzko prepojené a dopĺňajú sa. Zdá sa, že piatok je deň, ktorý sa nepodobá žiadnemu inému. Do mešity sa nosí najlepšie oblečenie a obľúbené parfémy. Piatok má v islame osobitný význam, pretože Korán ho označuje za požehnaný deň. Spoločný charakter piatkovej motlitby je veľmi dôležitý, pretože Prorok Mohamed zdôrazňoval potrebu uctievania v skupinách a nie osamote.
Z tradičného pohľadu trávia mnohí moslimovia piatok najmä so svojimi rodinami, zúčastňujú sa na motlitbách a odpočívajú. Mnohí, ktorí počas týždňa do mešity ísť nemôžu, tak práve v piatok vynaložia dodatočné úsilie, aby ju navštívili. V krajinách s moslimskou väčšinou si veľa ľudí počas piatku berie voľno a často zamestnávateľia poskytnú pracovníkom možnosť odísť počas obeda, aby tento čas mohli byť spolu so svojou rodinou - keďže väčšina rodín pracuje počas celého týždňa a deti chodia do školy, je pre rodinu často ťažké si nájsť čas, aby sa mohli spoločne naobedovať.
Preto piatkový obed predstavuje príležitosť na spoločné rodinné stolovanie. Maročania tradične v piatky pripravujú chutný obed nazývaný “kuskus”. Kuskus je silná tradícia a v niektorých reštauráciách v piatok nájdeme jedine kuskus.
Na rozdiel od nás, kde je kuskus hotový takmer okamžite, v Maroku je tento procec niekoľko hodinový a náročný. Maročania sa vyberú na lokálne trhy, aby nakúpili sedem potrebných druhov zeleniny - baklažán, cuketu, mrkvu, paštrnák, tekvicu, paradajky a trochu kapusty. Potom sa treba zastaviť v miestnom obchode, kde sa vyzdvihne balenie pripraveného kuskusu. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na čerstvú petržlenovú vňať a hrozienka na prípravu “tfaya”.
“Tfaya” je cibuľovo - hrozienková poleva, ktorá sa pripravuje ku kuskusu. Následne je čas vrátiť sa domov a pripraviť zeleninu, ktorá sa vloží do veľkého hrnca so zmesou korením a trochou vody. Privedie sa do varu, druhý hrniec sa naplní kuskusom, ktorý sa dusí pri vriacej zelenine pod ním.
Po piatkových poludňajších motlitbách sa rodiny tradične stretnú, aby si spoločne pochutnali na tomto špeciálnom pokrme. K zelenine sa môže pridať aj hovädzie alebo kuracie mäso a je bežné konzumovať kuskus rukami.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Maroko
- Marocká Sahara
- Maroko s BUBO - recenzia
- Pieskové duny, Sahara
- Filmové štúdio Atlas
- Sandboarding na Sahare
- S deťmi do Maroka
- Ifrane
- Hollywood v Maroku
- Stredoveký Fez
- Berberi v Maroku
- Námestie Jemaa el-Fnaa
- Autopožičovňa v Maroku
- Ako chutia slimáky?
- Harira - najtypickejšia polievka Maroka
- Erg Chebbi
- Medina vo Fez
- Marocká fantázia
- Aké filmy sa natáčali v Maroku?
- Kebab v Maroku
- Cédrové lesy