Prečo je palma olejná nebezpečná? (dôvody)

Prečo je palma olejná nebezpečná? (dôvody)

Palmový olej je kontroverzný produkt v potravinárstve a priemysle, pretože jeho produkcia a použitie môže mať škodlivý vplyv na životné prostredie, spoločnosť a zdravie. S palmou olejnou sa stretávame na našich zájazdoch pravidelnie a nie len v Ázii, či Indonézii ale aj Afrike. V porovnaní s inými tekutými olejmi je palmový olej pomerne bohatý na nasýtené tuky. Ten zvyšuje riziko srdcových ochorení - cholesterol, obezitu, zhoršuje zdravie pečene, zvyšuje riziko cukrovky a tiež rakoviny.  

Palmový olej obsahuje približne 49 % nasýtených tukov, zatiaľ čo olivový olej obsahuje menej ako polovicu toho množstva. Nasýtené tuky sú spojené s zvýšeným rizikom ochorenia srdca a chronických zdravotných problémov.

Kelapa sawit, ako sa tu nazýva, sa pestuje v Indonézii na  plantážach s rozlohou dvakrát väčšou ako je rozloha Slovenska.

Prikladáme niekoľko dôvodov, prečo je palmový olej považovaný za škodlivý:

1. Deforestácia: Jedným z najväčších problémov spojených s palmovým olejom je masívne odlesňovanie, ku ktorému dochádza najmä v tropických oblastiach v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike. Pre vytvorenie palmových plantáží sa často likvidujú pralesy a džungle, čo má ničivý vplyv na biodiverzitu, návyky ohrozených druhov a ekosystémy. Toto odlesňovanie zvyšuje tiež emisie skleníkových plynov a prispieva ku globálnemu otepľovaniu.

2. Strata biodiverzity: Mnoho druhov rastlín a zvierat je vytláčaných alebo ohrozených. Niektoré druhy, ako orangutany, tigre a nosorožce, sú ohrozené zničením svojich prírodných biotopov.

3. Sociálne dôsledky (vyhnanstvo): Plantáže palmového oleja a ich budovanie často vedie k vyhnanstvu domorodých obyvateľov a malých farmárov z ich pôdy. Títo ľudia môžu prísť o svoje živobytie a zdroje obživy, čo môže mať vážne následky pre komunity a etnické skupiny.

4. Znečistenie vody: Pri spracovaní palmového oleja sa často používajú chemické látky, ktoré môžu kontaminovať vodu a spôsobiť znečistenie vodných zdrojov. Toto môže tiež negatívne ovplyvniť zdravie ľudí a ekosystémy.

5. Nízka udržateľnosť (monokultúry): Palmový olej sa často pestuje v monokultúrach (polia na ktorých rastie jedna plodina). To môže mať negatívny vplyv na pôdu, ktorá stráca svoju úrodnosť a môže sa stať zraniteľnejšou voči chorobám a škodcom.

Mnohí enviromentalisti a aktivisti vyzývajú na udržateľnejšiu produkciu palmového oleja, ktorá by minimalizovala negatívne environmentálne a sociálne dôsledky. Existujú certifikácie, ako napríklad RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), ktoré sa snažia zlepšiť udržateľnosť pri výrobe palmového oleja, ale stále existujú výzvy v oblasti jeho dodržiavania a monitorovania.

Mnohí ľudia sa preto snažia minimalizovať svoju spotrebu palmového oleja tým, že vyberajú výrobky, ktoré ho neobsahujú, alebo podporujú udržateľné alternatívy. Aké vyberáte vy? My v tom máme jasno. Poďte s nami a spoločne objavíme mnoho ďalšieho. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Bali (IND), Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

3396 5224€
K

Ázia  

Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

5283
K

Ázia  

Bali (IND), Taiwan, Macao, Hongkong, Indonézia, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

5237
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie Blog

Blog Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie

Indonézska dedinka Waerebo, ukrytá vo vysokých horách úžasného ostrova Flores, je poslednou svojho druhu. Útočisko Manggarajcov, tradičné domy a…

Adam Trepáň 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: