Pure Land - budhizmus Čistej zeme

Pure Land - budhizmus Čistej zeme

Dôležitou témou, ktorú pri návšteve Japonska nikdy nemôžeme vynechať, je miestne náboženstvo. Okrem domáceho pôvodného náboženstva šintoizmu sa väčšina obyvateľstva Japonska hlási zároveň aj k budhizmu - praktizujú ich častokrát súčasne. Budhizmus tu však nájdeme v trochu inej forme ako v krajinách juhovýchodnej Ázie - v Číne, Kórei a najmä v Japonsku sa vyvíjal izolovane a vzniklo tu mnoho samostatných smerov a škôl. Jednou z nich je aj budhizmus Čistej zeme.

Budhizmus Čistej zeme alebo Pure Land uctieva a verí v spásu Budhu Amithaba. Jeho nasledovníci veria, že Amithaba po milióny rokov putoval po našej zemi ako bódhisattva, svojimi dobrými skutkami očisťoval svoju karmu a zbieral zásluhy. Vďaka tomu získal silu odviesť so sebou všetky živé bytosti do tzv. Západného raja- do Čistej zeme, krajiny rozkoše a radosti, ktorú obývajú ľudia a bohovia. Do raja, ktorý má byť útočiskom aj pre tých, ktorí nie sú schopní počas života získať dostatok dobrej karmy (napríklad preto, že pracujú ako mäsiari alebo rybári a zabíjajú teda živé bytosti, čo je v rozpore so základnými hodnotami budhizmu).

Tu majú zaručené, že nehľadiac na ich predchádzajúce skutky zaručene dosiahnu nirvánu. Táto forma sa vyvinula zo smeru mahayana. Do Japonska bola rozšírená už v 10. storočí v období Kamakura a hneď sa stala obľúbenou medzi prostými ľuďmi. Ale aj medzi prostitútkami, invalidmi, kriminálnikmi či zamestnaniami, ktoré spomínam vyššie, ktorým dala filozofia Čistej zeme nádej na lepší život po smrti.

Do dnes je Pure Land spolu so Zen budhizmom najpopulárnejšou budhistickou školou v Japonsku a zároveň je mimoriadne obľúbený aj v celej východnej Ázii. Práve preto, že jeho tunajší vyznávači veria, že náš dnešný svet je vo veľkom úpadku a akokoľvek sa snažíme, nedokážeme podľa nich v tomto živote dosiahnuť osvietenie. Našim cieľom by teda malo byť dostať sa po smrti do Čistej zeme, kde nirvána čaká na každého z nás. Aby to dosiahli, venujú sa meditácii a uctievaniu Budhu Amithaba.

Veria, že keď budú denne (aj stokrát) opakovať frázu „ Namu Amida Butsu “, teda „verím v Budhu Amithaba“, očistia sa a v ďalšou živote sa zrodia v Západnom raji. V rámci nášho zájazdu Zlatá cesta Japonskom si ďalej vysvetľujeme rozdiely medzi Pure Land a ďalšími smermi a navštívime tiež najväčšiu sochu Budhu Amithaby v Japonsku - práve v meste Kamakura. Poďte s BUBO do Japonska a dozviete sa viac!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7832
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

3560
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

6990
Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Magický ostrov Mijadžima Mijadžima

Mijadžima Magický ostrov Mijadžima

Iba pár minút plavby trajektom zo smutne slávnej Hirošimy, leží malý ostrov Icukušima, prezývaný tiež Mijadžima. Prečo magický? V najbližších…

Martin Ferenčík 17 min. čítania
Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún Nikkó

Nikkó Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún

Nehovor o kráse, kým si nevidel Nikkó! zvykne sa spomínať v súvislosti s malebným japonským mestom, ležiacim v horách rovnomenného národného parku.…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: