Ryža Indonézie

Ryža Indonézie

Ryža je považovaná za jednu z najobľúbenejších potravín na svete. Živí nás tisíce rokov a je hlavným zdrojom výživy pre viac ako polovicu dnešnej svetovej populácie. Navyše je to chutné.

K prvému zdomácneniu ryže mohlo dôjsť v Číne pozdĺž rieky Jang-c'-ťiang približne pred 10 000 rokmi v roku 8000 pred Kristom. Niektoré archeologické dôkazy môžu naznačovať, že Čína mala ryžové polia už v roku 2300 pred Kristom a že v tom čase mali ryžové farmy aj Indonézia a Thajsko.


Ryža sa s najväčšou pravdepodobnosťou dostala do západných krajín prostredníctvom obchodníkov a cestovateľov Kolumbijskej burzy v pätnástom a šestnástom storočí. Medzitým Afrika vyvinula a domestikovala svoj vlastný druh ryže nazývaný africká ryža (Oryza glaberrima), hoci táto odroda nezískala takú popularitu na celom svete.


Ryža je obilnina, ktorá je príbuzná s inými rastlinami obilnín, ako je pšenica, ovos a jačmeň.

Celý svoj životný cyklus dokončí do šiestich mesiacov, od výsadby až po zber. Je tiež polovodný, čo znamená, že môže rásť čiastočne na zemi a čiastočne ponorený vo vode.


Existuje niekoľko druhov ryže, mnohé z nich nájdete v obchode s potravinami:


Dlhozrnná ryža : Dlhé a tenké zrno, ktoré sa varením stáva svetlou a nadýchanou.
Strednozrnná ryža : Zrno, ktoré je len o niečo dlhšie ako široké a pri varení sa stáva vlhké, jemné a žuvacie.
Krátkozrnná ryža : Krátkozrnná ryža, ktorá sa pri varení zlepí alebo zhlukuje.
Lepkavá ryža : Táto odroda, nazývaná tiež lepkavá ryža alebo sladká ryža, je typ krátkozrnnej, ktorý sa často používa v dezertoch.
Aromatická ryža : Typ ryže, ktorá má vôňu, ako je jazmínová ryža alebo ryža basmati.
Arborio ryža : Typ krátkozrnnej alebo stredne zrnitej ryže, ktorá sa varením stáva krémovou.

Hoci je Indonézia treťou najväčšou krajinou, pokiaľ ide o globálnu produkciu ryže, stále musí takmer každý rok ryžu dovážať (aj keď zvyčajne, aby udržala zásoby na bezpečnej úrovni). Táto situácia je spôsobená tým, že poľnohospodári používajú neoptimálne výrobné techniky v kombinácii s veľkou spotrebou ryže na obyvateľa (a masívnym počtom obyvateľov ). 


V skutočnosti patrí Indonézia medzi najväčších spotrebiteľov ryže na svete. Spotreba ryže na obyvateľa v krajine bola v roku 2017 zaznamenaná na úrovni takmer 150 kilogramov (ryže na osobu a rok). Vyššiu spotrebu ryže na hlavu mali iba Mjanmarsko, Vietnam a Bangladéš.


V produkcii ryže v Indonézii dominujú drobní farmári, nie veľké súkromné ​​alebo štátne podniky. Drobní farmári predstavujú približne 90 percent produkcie ryže v Indonézii, pričom každý farmár má priemernú plochu menšiu ako 0,8 hektára.

Južná Sumatra, Jáva, Južné Sulawesi - toto sú tri časti Indonézie kde sa prevažne ryža v Indonézii pestuje.

Počas nášej expedície skrz naskrz Sumatrou, Jávou a Bali majú naši BUBO klienti tú možnosť uvidieť, odfotiť a zažiť tie najkrásnejšie ryžové políčka sveta!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Bali (IND), Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

3396 5224€
K

Ázia  

Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

5283
K

Ázia  

Bali (IND), Taiwan, Macao, Hongkong, Indonézia, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

5237
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie Blog

Blog Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie

Indonézska dedinka Waerebo, ukrytá vo vysokých horách úžasného ostrova Flores, je poslednou svojho druhu. Útočisko Manggarajcov, tradičné domy a…

Adam Trepáň 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: