Škótska kuchyňa

Škótska kuchyňa

Tak ako aj naša slovenská kuchyňa, tak aj tá škótska má niektoré prvky, pre ktoré je jedinečná a niektoré, ktoré zdieľa aj s ďalšími kuchyňami. Najviac podobností by sme našli s anglickou kuchyňou, no výnimkou nie sú ani prieniky s ostatnými európskymi kuchyňami.

Na našich zájazdoch Škótskom sa treba vždy ráno poriadne posilniť. Škótske raňajky obsahujú viacero známych ingrediencií, ako napríklad vajíčka, párky, slanina, pečené fazule, grilované paradajky, hríby alebo aj black pudding. Nie, black pudding nie je nič sladké. Je to vlastne krvavnica, pričom poznáme aj verziu bez krvi, teda jaternicu, ktorú Škóti volajú white pudding.

Pre tých, čo preferujú menšie raňajky, existuje možnosť dať si porridge. Je to typická ovsená kaša, pričom tento pokrm údajne jedli už pravekí obyvatelia Hebríd pred viac ako 5000 rokmi. Pri porridge je výhodou to, že si ju vždy môžete dochutiť podľa seba alebo si upraviť jej konzistenciu podľa toho, ako to máte radi.

Ak chcem ochutnať jedno jedlo, ktoré je naozaj tradičné pre územie Škótska, musí to byť haggis. Toto jedlo je veľakrát označované ako národné jedlo. Je to mix ovčích vnútorností, ako napríklad srdca, pečene a pľúc, zmiešaných s masťou, cibuľou, korením, soľou, niekedy sa do tejto zmesi pridá aj ovsená kaša. Celé sa to varí v ovčom žalúdku. Zvyčajne sa haggis podáva so zemiakovou kašou. Toto jedlo sa zvykne aj dodnes jedávať počas tých najväčších škótskych sviatkov a slávností. Možno si poviete, že to neznie až tak chutne, no väčšinu ľudí tento pokrm svojou vyváženou chuťou prekvapí.

Pre ľudí, čo majú radi polievky existuje v škótskej kuchyni cullen skink. Je to hustá rybia polievka, ktorá býva pripravovaná z tresky, zemiakov a cibule. Niektoré recepty namiesto vody do zmesi pridávajú mlieko, iné dokonca smotanu. Tieto ingrediencie pridávajú polievke krémovú konzistenciu a typickú bielu farbu. Viaceré gastronomické portály označili cullen skink za národné škótske jedlo 21. storočia.

Fish and chips je stálica, ktorá nesmie chýbať, pokiaľ sa bavíme o hociktorej z britských kuchýň. Vyprážaná treska s hranolkami a majonézou je jeden z typických pokrmov celého spojeného kráľovstva. My v BUBO poznáme, kde tento pokrm robia najlepšie. Pravidelne na zájazde navštevujeme dve prevádzky, buď v mestečku Fort Augustus alebo v mestečku Ullapool.

Čo sa týka dezertov, Škóti jednoznačne nezaostávajú za svojimi susedmi. Viacero typov koláčov a dezertov je typických pre túto krajinu. Existuje však jeden typ „dezertu“, ktorý je veľmi nezvyčajný a typický práve pre Edinburgh. Poznáte tyčinku Mars? A viete si predstaviť, že by ste ju jedli vyprážanú? Práve v hlavnom meste Edinburgh sa nachádza niekoľko podnikov, ktoré tento pokrm robia. Zmes vyprážanej chuti a sladkej chuti tyčinky je veľmi zaujímavá. Napriek tomu, že tento pokrm nepatrí medzi žiadnu gastronomickú špičku, tak skôr pri ňom ide o ulovený gastrozážitok.

Mohlo by vás zaujímať:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3379 4505€
K

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2451 3064€

Detské zľavy

Dovolenka Škótsko: Edinburgh, gajdy, a hrady s deťmi
F

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2420
KVÍZ: Poznáte Edinburgh a jeho pamiatky? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Edinburgh a jeho pamiatky?

Boli ste už niekedy v Edinburghu? Pokiaľ áno, nemali by vám naše otázky o hlavnom meste Škótska robiť problém. Zahrajte si náš desaťotázkový BUBO…

Viktor Háber 12 min. čítania
Edinburgh - čo vidieť a rady v najkrajšom meste Škótska Edinburgh

Edinburgh Edinburgh - čo vidieť a rady v najkrajšom meste Škótska

Edinburgh je hlavným mestom Škótska už po takmer 6 storočí. Nachádza sa na juhovýchode krajiny, v blízkosti zálivu Firth of Forth a Severného mora.…

Martin Šimko 18 min. čítania
Isle of Skye – Škótsko Prehliadka

Prehliadka Isle of Skye – Škótsko

Impozantné skalnaté útesy, zurčiace vodopády, neuveriteľná pobrežná scenéria a západy slnka ako z najromantickejších filmov – to všetko je ostrov…

Martin Lipinský 7 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: