Posledný perzský šáh

Posledný perzský šáh Paláce Teheránu

Nebolo to dávno, no Irán bol kráľovstvom a do histórie sa ako posledný panovník zapísal Mohammed Reza Pahlaví. V Teheráne sa s ním stretnete dodnes. Dnešný deň sa niesol v znamení poznávania iránskeho hlavného mesta Teheránu. Je to obrovský kolos, väčší než si vie človek predstaviť, no aj napriek tomu dokáže byť veľmi príjemný. Ráno sa ulicami preháňal chladný vietor z neďalekých hôr a v noci pribudla na skalnatých vrcholkoch Elborzu snehová prikrývka. V severnom Teheráne sme pomaličky odkrývali históriu dynastie Pahlaví, ktorá vládla krajine pred islamskou revolúciou a prechádzali sme sa útrobami Bieleho a Zeleného paláca, na miestach, ktorými kedysi kráčali najvýznamnejšie návštevy, ktoré šáh príjmal. Mnohé lustre visiace zo stropov nad luxusnými miestnosťami vyrobili u nás v Československu. Každá miestnosť sršala luxusom tej doby a atmosféru palácov dotváral príjemný park v tieni vysokých stromov. Kde sa podeli všetci turisti? Okrem nás sa tu mihlo len pár ľudí a tak sme mali takmer všetko len pre seba. Na bazáre sme sa nechali uniesť čarom okamihu a pridali sa k davom ľudí. Majú tu všetko od ovocia, nezrelých mandlí, čajových kanvíc až po húsenice priadky morušovej, ktoré sa nebadane zvíjajú v škatuliach. Prvé iránske kebaby už máme za sebou a tak sme sa mohli nerušene prechádzať nádhernými miestnosťami vykladanými zrkadlami v paláci Golestán, ktorý dnes figuruje na zozname UNESCO, no kedysi bol domovom panovníkov z dynastie Kadžarovcov. Teherán je plný krásnych a zaujímavých miest, len ich treba vedieť nájsť. Na obrovskom bazáre sme si dali ovocné džúsy, odviezli sa moderným teheránskym metrom k bývalej americkej ambasáda a prešli k najlepšej zmrzline v meste. Ochutnali sme dokonca aj miestnu zaujímavosť, ktorou je pohár mrkvovej šťavy do ktorej sa vyklopí niekoľko kopčekov šafranovej zmrzliny. Však to znie divne? Keby ste však ochutnali, zistili by ste ako skvelo to môže chutiť. Rozmaznávali sme sa takými špecialitami akými sú šafranová či výborná morušová zmrzlina. Celá skupinka sa nechala nahovoriť a tak sme takouto sladkou bodkou zakončili dnešný teheránsky deň. Užívame si Irán od prvej chvíle.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Irán


náročnosť

12 dní

Trvanie

2796 3495€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

3936 4920€
E

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Irán, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

27 dní

Trvanie

4319 5759€
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: