Svätá hora Fuji – symbol Japonska

Svätá hora Fuji – symbol Japonska

Počas nášho zájazdu Zlatá cesta Japonskom je medzi našimi prvými zastávkami národný park Hakone a sopečné údolie Owakudani, odkiaľ je možné za dobrých podmienok zahliadnuť symbol Japonska a jeho najväčšiu horu Fuji (čítaj Fudži).

Hora Fuji je aktívnym stratovulkánom nachádzajúcim sa na japonskom ostrove Honšú s nadmorskou výškou vrcholu 3 776,24 m. Je najvyššou horou Japonska, druhou najvyššou sopkou nachádzajúcou sa na ostrove v Ázii (po hore Kerinci na ostrove Sumatra) a siedmym najvyšším vrcholom ostrova na Zemi. Hora Fuji naposledy vybuchla v rokoch 1707 až 1708, napriek tomu sa ale dodnes považuje za aktívnu sopku. Hora sa nachádza približne 100 km juhozápadne od Tokia a za jasných dní je viditeľná z japonského hlavného mesta. Má tvar symetrického kužeľa, ktorý je približne päť mesiacov v roku pokrytý snehom.

Bežne býva zobrazovaná ako kultúrna ikona Japonska, či už v umení alebo na fotografiách a zároveň je každoročne navštevovaná ako zahraničnými turistami, tak aj domácimi. Hora bola a je celé tisícročia inšpiráciou pre umelcov a básnikov, preto bola v roku 2013 zahrnutá kultúrny zoznam UNESCO. Veľmi známe sú diela ako Tridsaťšesť pohľadov na horu Fuji od majstra Katsushika Hokusai alebo 100 pohľadov na horu Fuji.

V shintoisme sa hora Fuji uctieva ako svätá. V dávnych dobách sa hora uctievala z diaľky. Na jej úpätí bola zriadená svätyňa Asama, ktorá mala odvrátiť erupcie. V období Heian (794 - 1185) sopečná činnosť ustala a Fudži sa bola využívaná ako základňa pre Shugendō, synkretické náboženstvo spájajúce uctievanie hory a budhizmus. Uctievači začali vystupovať na svahy a začiatkom 12. storočia založili na vrchole chrám.

Vrchol bol od staroveku považovaný za posvätný a preto bol vstup na vrchol hory ženám zakázaný. Až v roku 1872 vydala japonská vláda edikt, v ktorom sa uvádza: "Všetky zostávajúce praktiky vylúčenia žien zo svätyne a chrámovej pôdy budú okamžite zrušené a bude povolený výstup na horu za účelom uctievania." Japonka Tatsu Takayama  sa však na jeseň roku 1832 stala prvou zaznamenanou ženou, ktorá vystúpila na vrchol hory Fuji.

Ak sa rozhodnete horu Fuji zdolať, je vhodné tak urobiť v letných mesiacoch, kedy sú na výstup vhodné podmienky. V zimných mesiacoch býva totiž prístup na horu obmedzený a na výstup je potrebné si objednať sprievodcu. V zime môže klesnúť teplota na vrchole až na -30 stupňov. Cestu je tiež dobré si rozdeliť na dva dni, aby sa telo prispôsobilo nadmorskej výške a aby ste sa vyhli výškovej chorobe.

Ak Vás výstup na horu láka, môžete sa naň podujať aj počas nášho zájazdu Exkluzívne Japonsko.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

5080 7257€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2848 3560€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

6990
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: