Svätyňa Meiji a park Yoyogi

Svätyňa Meiji a park Yoyogi

Pokiaľ sa vyberiete s BUBO na zájazd do Japonska a priletíte do Tokia v doobedňajších hodinách, váš sprievodca vám vždy odporučí neísť si ľahnúť, ale, naopak, vydržať po dlhom lete na opačný koniec planéty aspoň do 8. hodiny večer hore, aby ste ľahšie prekonali jetlag. Čo ale robiť, aby vás spánok nepremohol? Odporúčame vám urobiť si malý výlet do mesta a pozrieť si jeden z najväčších parkov v Tokiu - park Yoyogi a krásnu svätyňu Meiji (Meidži).

Park Yoyogi je okrem turistov veľmi obľúbený aj medzi domácimi, ktorí sem chodievajú športovať a piknikovať- najmä na jar, keď kvitnú sakury a slivky. Ak do parku zavítate na jeseň, uvidíte zase, ako sa krásne do zlatista sfarbujú stromy ginko. Predtým, než sa táto oblasť stala mestským parkom a najväčšou zalesnenou plochou vo štvrti Shibuya, slúžila najskôr ako obytná časť pre americký vojenský personál, neskôr zase ako miesto olympijskej dediny počas olympiády v Tokiu v 64. roku. Neskôr, keď tu v roku 1920 postavili svätyňu Meiji, tu vysadili viac ako 100 000 stromov, ktoré darovali a priviezli z rôznych kútov Japonska. Vytvorili okolo svätyne krásny les, ktorý dotvára atmosféru tohto posvätného miesta.

Po tom, čo vstúpite do parku popod obrovskú torii bránu, ruch veľkomesta vystrieda pokojné šumenie stromov a po približne 10 minútach cesty dorazíte k samotnej svätyni a zoznámite sa s tradičným japonským náboženstvom- šintoizmom. Zvykom šintoistov je zasvätiť každú svoju svätyňu niektorému z božstiev kami, alebo niekomu zo svojich predkov.

Tunajšiu svätyňu zasvätili cisárovi Meiji a jeho manželke cisárovnej Shoken. Práve tento panovník po rokoch vlády šogúnov obnovil v 19. storočí moc cisárstva. Aj celé obdobie jeho vlády je známe ako obdobie Meiji. V Japonsku sa v tomto období skončila feudálna éra, krajina prešla modernizáciou a v čase smrti cisára už patrila k hlavným svetovým veľmociam. 8 rokov po smrti cisára a 6 rokov po smrti jeho manželky bola svätyňa dokončená a slávnostne zasvätená ich zbožšteným duchom. Počas 2. svetovej vojny bola kompletne zničená, krátko na to ju ale Japonci opäť prestavali.

Dnes je jednou z najobľúbenejších japonských svätýň a úplne bežne sa tu napríklad môžete stať svedkom tradičnej šintoistickej svadby. Okrem toho môžete priniesť obetinky do hlavnej sály svätyne, za pár yenov  si napíšete modlitbu alebo prianie na drevenú doštičku „ ema“, ktorú vo svätyni necháte, aby sa vám prianie splnilo, alebo si vyskúšate tradičné japonské veštenie Omikuji. Na záver si môžete pozrieť ešte miestne múzeum, pokochať sa krásnymi záhradami a samozrejme si na pamiatku kúpiť malý suvenír alebo amulet, ktorý nikde inde v Japonsku nezoženiete.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7271
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2422 3460€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4544 6990€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 38 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: