Ťavy - čo o nich (ne)vieme

Ťavy - čo o nich (ne)vieme

Ťavy sú dôležitou súčasťou kultúry a hospodárstva Maroka a Berberi ich po stáročia využívajú ako dopravný prostriedok a ako zdroj potravy a mlieka. Ťavie mlieko je vysoko výživné a používa sa na prípravu tradičných marockých jedál, ako sú tagine a kuskus. Ťavie mäso je tiež pochúťkou v Maroku a často sa podáva pri špeciálnych príležitostiach, ako sú svadby a festivaly.

V Maroku žije jeden druh tiav - ťava jednohrbá (Camelus dromedarius) - takzvaný dromedár, ktorá má jeden hrb. Ťava dvojhrbá (Camelus ferus), ktorá ich má dva hrby, žije vo voľnej prírode v Číne a Mongolsku. Jej príbuzná dvojhrbá domestikovaná forma (Camelus bactrianus) má väčšie miesto výskytu. Jednohrbé ťavy v Maroku sa často používajú na prepravu tovaru alebo ľudí cez púšť.

Poďme si povedať niekoľko faktov:

  • Ťavy neskladujú vodu vo svojich hrboch

Najpozoruhodnejším znakom je ťaví hrb. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia sa však nepoužíva na skladovanie vody. Namiesto toho hrb ukladá tuk. Tuk uvoľňuje energiu aj vodu, keď sú zdroje nedostupné. Slúži aj inému účelu: Uložením väčšiny tuku na jednom mieste nie je ťava pokrytá izolačným tukom, a preto môže zostať chladnejšia v púštnej horúčave.

Zdravé ťavy s významnými zásobami tuku dokážu prežiť bez jedla a vody aj niekoľko týždňov.

  • Sú stavané pre púšť

Ťavy majú veľa prispôsobení na život v drsnom púštnom prostredí. Aby sa do nich nedostal prach a piesok, majú tri viečka a dve sady mihalníc. Majú tiež extra hrubé pery, ktoré im umožňujú jesť ostnaté rastliny, ktoré iné zvieratá nemôžu. Hrubé vankúšiky kože na hrudi a kolenách ich chránia pred horúcim pieskom a veľké ploché nohy im umožňujú chodiť bez toho, aby sa ponorili do piesku. Ťavy si dokonca môžu zavrieť nozdry, aby sa do nich nedostal prach. Všetky časti ich tela, ktoré sa dotýkajú zeme, keď si ľahnú, sú čalúnené, aby mohli odpočívať dlhší čas bez námahy alebo nepohodlia.

  • Dokážu rýchlo hydratovať

Zatiaľ čo ťavy neskladujú vodu vo svojich hrboch, tieto púštne zvieratá sú skvelé na šetrenie vodou. Dromedárske ťavy používajú heterotermiu, na reguláciu svojej telesnej teploty počas dňa.To im bráni potiť sa pri každodennom zvyšovaní teploty, čím šetrí vodu. Keď ťava narazí na vodu, dokáže sa rýchlo naplniť a za 10 minút vypije takmer 100 litrov.

    • Ťavy sú spoločenské zvieratá

    Ťavy žijú v stádach a sú spoločenské tvory. Nielenže spolu cestujú; ťavy tiež komunikujú s členmi svojej skupiny vydávaním zvukov ako stonanie a mech. Bábätká - ťaviatka zostávajú so svojimi matkami 3 až 5 rokov po narodení, kým nedosiahnu pohlavnú zrelosť, a potom často zostávajú, aby pomohli pri starostlivosti o ďalšie potomstvo. 

    • Zdvíhajú ťažké váhy

    Ťavy majú pôsobivú schopnosť niesť ťažký náklad aj v extrémnych horúčavách. Ťava dvojhrbá unesie za deň až 200 kg, zatiaľ čo dromedár dokáže uniesť až 100 kg. Len s jedným jazdcom môže ťava ľahko prejsť 100 kilometrov za deň, rýchlosťou približne 10-11 km za hodinu.

    • Spia trochu neobvykle

    Ťavy musia, samozrejme, spať, ale štúdie zistili, že to robia trochu inak ako iné veľké cicavce. Zo 6- alebo 7-hodinovej noci spia v priemere len 1,7 hodiny (kombinácia REM a non-REM spánku), zatiaľ čo zvyšok času strávia driemaním, prežúvaním alebo bdením. Pohybujú sa medzi týmito rôznymi stavmi a pravdepodobne zostanú ostražité. Je zaujímavé, že ospalosť je považovaná za súčasť ich spánku. Môžu spať v stoji alebo v ľahu.

    Viac zaujímavostí nájdete v blogu Ťavy - kráľovné púšte.

    K

    Afrika  

    Maroko

    29.04. → 09.05. +14 termínov

    náročnosť

    11 dní

    Trvanie

    2703
    E

    Afrika  

    Maroko


    náročnosť

    8 dní

    Trvanie

    1436 1650€
    K

    Afrika  

    Tunisko, Maroko


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    4474
    Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

    Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

    Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

    Michal Repta 15 min. čítania
    Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

    Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

    Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

    Ľuboš Fellner 25 min. čítania
    Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

    Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

    Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

    Ďalšie dovolenky do krajiny:

    Viac informácií o krajine: