Toritos de Pucará - peruánske býčky

Toritos de Pucará - peruánske býčky

Počas nášho zájazdu Peru, Bolíviia prechádzame dedinou Pucará, vzdialenej asi dve hodiny od mesta Puno, kde navštevujeme kmene Uros na jazere Titicaca. Pri zastavení na skvelú peruánsku kávu nás zaujme aj postava plná mystiky a umenia, ktorú na tomto mieste vidíme všade okolo nás. Sú to farebné, bohato zdobené býčky s andskými detailmi vyrobené z hliny. Torito de Pucará - býček z Pucary je najreprezentatívnejšou keramikou tejto oblasti, ktorá prekonala stáročia a zachovala sa v peruánskej kultúre.

História tejto farebnej keramiky siaha do obdobia príchodu Španielov do Ameriky, keď býky začali tvoriť súčasť tradičných slávností v tejto oblasti. Pri týchto slávnostiach sa zvieratá zdobili mnohými farbami a zároveň sa im do nosov dávalo korenie, ktoré ich dráždilo a priviedlo do šialenstva. Z tohto dôvodu ich remeselníci znázorňujú s vyplazeným jazykom.

Okrem veľkej sochy, ktorá sa nachádza v dedine, môžeme bežne býčkov pozorovať ako ozdobu v domácnostiach, či už na streche alebo pred domom. Je to považované za tradičné remeslo a niektoré rodiny majú dokonca svoje typické farby či tvary, ktoré si zachovávajú pre hlboký význam predkov. 

Býky majú množstvo detailov s viacerými významami, medzi ktoré patria napríklad spojenie muža a ženy v manželstve, splodenie dieťaťa, či inú významnú udalosť. Býčky sa maľujú s charakteristickými veľkými vypúlenými očami, ktoré reprezentujú bdelosť človeka voči okolitému svetu a sebapozorovanie. Špirálovité ornamenty predstavujú špirálu života, vieru, ktorá je založená na skutočnosti, že všetko, čo človek dáva, sa mu vracia.

Medzi všetkými významami Torito je jeden, ktorý je obzvlášť dôležitý, a to je andská dualita. Tým, že sú dva malé býky umiestnené spolu, sa predstavuje spojenie pozitívnych a negatívnych energií s cieľom dosiahnuť rovnováhu a spoločný cieľ. Z tohto dôvodu je bežné nájsť tieto dvojice na strechách domov ako symbol ochrany a šťastia pre rodiny. 

Ak sa chcete dozvedieť viac o tomto zájazde, prečítajte si blog Peru, Bolívia.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4168 5210€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4350
Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: