Torres del Paine – živočíchy

Torres del Paine – živočíchy Kto býva v Torres del Paine?

V parku Torres del Paine žijú rôzne druhy zvierat a známym predátorom je puma. Ich počet nie je veľký. Sú plaché, samotárske, ale nesmierne silné, keď sa dostanú do nebezpečenstva. Kedysi boli lovené, pretože ohrozovali farmárov a ich statky. V roku 1972 sa ich lov zakázal. Ak by ste ju chceli vidieť, najskôr potrebujete dlhší pobyt a sprievodcu, ktorý by ich pomohol vystopovať a zvýšil by tak šance na ich videnie.

Okrem nich tu nájdete samozrejme rôzne vtáctvo a svoje zastúpenie tu majú aj lamy a nandu (nandu škvrnitý).
Lama huanako patrí do čeľade ťavovité a je príbuzná tiav. Ich populácia je pomerne veľká, no bývajú lovené pre mäso a srsť. Ich množstvo bude závisieť od množstva chránených území v krajine. Ak nerátame ľudí, tak jediné, kto ich potom loví sú len pumy. Tento druh nie je plachý a je zvyknutí na ľudí. Zaujímavé je, že vydržia dlho bez vody (jej zásoby získavajú aj pasením sa).

Nandu škvrnitý (Darwinov) Rhea Pennata – je podstate „pštros“ juhoamerickej vysočiny. Je vysoký 1 m, má tri prsty a nemá chvost. Na krku a stehnách má perie. Má široké krídla, ale nevie lietať. Beží rýchlosťou 60 km/hodina.
Kondory andské sú jedni z najväčších vtákov na svete. Rozpätie ich krídel dosahuje do 3,2 metra. Lietajú zväčša v okolí vysokých štítov a útesov. Je šťastie ich vzhliadnuť a najväčšie šance sú večer, keď sa vracajú do svojho hniezda.

V parku ešte žijú plaché druhy jeleňov Huemul, ktoré sú ohrozeným druhom. Žije ich už pomerne málo. Najviac ich vidieť v západnej časti parku, kde je menej turistických chodníkov a teda aj menej ľudí. Huemul je zároveň aj národným zvieraťom krajiny Chile.

Dokopy tu má žiť 25-26 druhov cicavcov (najviac lamy, pumy) a 115-120 druhov vtákov (nandu škvrnitý, kondor golierkatý, plameniak čílsky, čiernokrké labute)...Presný počet druhov živočíchov sa v knihách líši (možno podľa dátumu vydania). Žijú tu aj pásovce, skunky = tie sú aktívne hlavne počas noci. Potom líšky, ktorých lov je zakázaný, no farmári ich občas musia zabíjať, ak im ohrozujú dobytok. Nájdete aj labute charakteristické čiernym krkom, ktoré sa držia v skupine 5-20 v okolí jazier a riek. 

Cestujte do Torres del Paine na jednom z mnohých zájazdov s BUBO. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5695 5995€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

16 dní

Trvanie

4315 5394€
K

Amerika  

Falklandské ostrovy, Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile


náročnosť

17 dní

Trvanie

8415
Pred 503 rokmi zomrel Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Pred 503 rokmi zomrel Fernão de Magalhães

Dňa 27. apríla 1521 sa odohrala na filipínskom ostrove Cebu bitka. Lapu Lapu strieľal jedovaté šípy a hádzal oštepy, pričom trafil aj Magalhãesa.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta Prémiový blog

Prémiový blog Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta

Najkrajšou prírodou sa hrdí Nový Zéland či Nóri, ale asi preto, lebo ešte neboli v Patagónii. Patagónia nie je žiadny štát, je to oblasť ako…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: