Uzbekistan má najväčšiu jurtu

Uzbekistan má najväčšiu jurtu

 

Uzbekistan je krajina, kde sa viete dostať pod kožu nomádskym tradíciam a kde to zažijete lepšie, než v jurte? Tá sa v Strednej Ázii stala symbolom nomádov a hoci sú možno tradičnejšie pre Kirgizov, aj Uzbekistan vedel zamiešať karty. Aj my na našich BUBO zájazdoch v Uzbekistane radi spávame v jurtách, no tentokrát nám v krajine pribudla jedna nová a obrovská, ktorá sa prebojovala do Guinesovej knihy rekordov. Najväčšia jurta v krajine sa dnes nachádza v meste Nukus, kam sa dostane málo turistov, no stojí za to. Ak by ste Nukus chceli vidieť, vyberte sa s nami na zájazd do Uzbekistanu a uvidíte viac.

Nová, obrovitánska jurta v areáli zvanom Oq Qush (Biely vták) má úctyhodný priemer 40,5 metra a jej výška je cca 22 metrov. Len pred niekoľkými dňami sa uskutočila ceremónia vďaka ktorej ju zapísali do Guinesovej knihy. Celý areál je ukážkou nomádskych tradícii Strednej Ázie, ktorú sa tak veľmi snažili Sovieti zničiť. Nedokázali sa vyrovnať s tým, že by v krajinách žili slobodní ľudia, ktorí by si „len tak“ kočovali a pásli svoje stáda a preto proti nomádom zakročili.

Našťastie máme nomádske tradície v krajinách aj dnes a areál Oq Gush je toho krásnym dôkazom. Jednak sa oboznámite s Karakalpakmi, teda obyvateľmi autonómneho regiónu Karakalpakstan, ktorého hlavné mesto je práve spomínaný Nukus, ale dozviete sa viac aj o Kazachoch, Turkménoch, Kirgizoch či Baškiroch, ktorí dnes žijú prevažne v Rusku.

Uzbekistan tak má ďalšie nové lákadlo a len ukazuje, že je to krajina, ktorá má na poli turistického ruchu obrovskú budúcnosť!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Uzbekistan


náročnosť

10 dní

Trvanie

2816
K

Ázia  

Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

8 dní

Trvanie

2395
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

4920
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Najväčší európsky cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Najväčší európsky cestovateľ

Bol, či nebol v Číne? Priniesol Marco Polo špagety do Číny, papierové peniaze a okuliare z Mongolska a vyspal sa so stovkou Tibeťaniek? Do konca…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Kyzylkum. Alexander Veľký, púšť aj jurty Kyzylkum

Kyzylkum Kyzylkum. Alexander Veľký, púšť aj jurty

Ísť zo Samarkandu do Buchary priamou cestou je najjednoduchšie, čo môžete spraviť, ale otázka znie, prečo by ste to robili, keď sa môžete odkloniť…

Tomáš Kubuš 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: