Zen budhistický chrám a zenová záhrada Ryōan-ji

Zen budhistický chrám a zenová záhrada Ryōan-ji

Počas prehliadky mesta Kyoto navštívime zen budhistický chrám Ryōan-ji, ktorý patrí škole zen budhizmu Myōshin-ji vetvy zenového budhizmu Rinzai. Pod pojmom zenová záhrada si môžeme predstaviť chrámovú záhradu, v ktorej sú umiestnené výrazné skalné útvary usporiadané uprostred záplavy hladkých kamienkov (jedná sa o malé, starostlivo vybrané riečne kamene) zhrabaných do lineárnych vzorov, ktoré uľahčujú meditáciu.

Konkrétne je  v záhrade Ryōan-ji umiestnených pätnásť kameňov rôznych veľkostí, starostlivo poskladaných do piatich skupín; jedna skupina piatich kameňov, dve skupiny po troch a dve skupiny po dvoch kameňoch. Kamene sú obklopené bielym štrkom, ktorý mnísi každý deň starostlivo odhrabávajú. Jedinou vegetáciou v záhrade je niekoľko machov okolo kameňov. Záhrada je určená na pozorovanie zo sedu na verande hódžó. Kamene sú umiestnené tak, aby z verandy a zo sedu nebolo možné vidieť celú kompozíciu naraz.

Miesto, kde sa chrám nachádza, bolo v 11. storočí majetkom klanu Fujiwara. Prvý chrám, Daiju-in, a dodnes existujúce veľké jazierko postavil v tomto storočí Fujiwara Saneyoshi. V roku 1450 získal pozemok, na ktorom stál chrám, ďalší mocný vojvodca Hosokawa Katsumoto a postavil si tu svoje sídlo. Počas vojny Ōnin medzi klanmi bolo jeho sídlo zničené. Hosokawa Katsumoto zomrel v roku 1473 a na jeho žiadosť prestaval jeho syn Masamoto roku 1488 zničené sídlo na zenový chrám.

Vo vnútri chrámu sa okrem zenovej záhrady nachádzajú aj nádherné maľby drakov uložené na tradičných japonských rohožiach nazývaných tatami. Práve aj vďaka maľbám drakov sa chrámu hovorí aj Chrám odpočívajúceho draka alebo Chrám dračieho zubu.

Stredobodom filozofie zen budhizmu je meditácia. V celom chráme nenájdete žiadnu sochu alebo iné vyobrazenie Budhu a to s cieľom zamerať sa výlučne na sústredenie mysle. Zen budhizmus bol historicky veľmi populárny medzi samurajmi.

Ryōan-ji navštívíla v roku 1975 britská kráľovná Alžbeta II. a vyhlásila, že sa jedná o najkrajšiu zenovú záhradu, akú v živote videla. Chrám a jeho záhrady sú zapísané na zozname historických pamiatok starého Kjóta a na zozname svetového dedičstva UNESCO.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

5080 7257€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2848 3560€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4544 6990€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: