Aokigahara - les samovrahov

Aokigahara - les samovrahov

Japonsko - krajina, ktorá vypravila prvý rýchlovlak na svete, má 2. najvyššu sopku na ostrove v Ázii (hora Fuji), hrdí sa titulom tretej najväčšej svetovej ekonomiky a je domovom najdlhšie vládnucej línie panovníkov, v tomto prípade cisárov, na svete. Drží však aj jedno smutné miesto v rebríčkoch „ naj“ - nájdeme tu tretie najpopulárnejšie miesto samovrážd na našej planéte.

Tento smutný bronzový stupienok obsadil les Aokigahara, ktorý sa nachádza na severozápadnom úpätí hory Fuji a je známy aj ako „More stromov“ alebo „Les samovrahov“. Druhé miesto získal most na rieke Yangtze v čínskom Nanjingu a víťazom je americký Golden Gate v San Franciscu. Vráťme sa ale do Japonska.

Aj keď sa počtom samovrážd nezaraďuje medzi top 10 krajín sveta, samovraždy tu zostávajú jednou z najčastejších príčin úmrtí vo veku 15-44 rokov. U mužov je pritom pravdepodobnosť spáchania samovraždy až dvakrát vyššia ako u žien. Predpokladá sa, že hlavným dôvodom je vysoký stres a tlak, ktorý Japonci zažívajú v súvislosti s prácou. Samovražda navyše hrá v ich kultúre aj značnú historickú úlohu (viac sa dočítate vo fóre Seppuku- rituálna samovražda samurajov).

Prečo si ale vyberajú práve les Aokigahara? Kvôli japonskej mytológii - ľudové príbehy rozprávajú o duchoch mŕtvych a démonoch Yurei a Yokai, ktorí údajne v lese prebývajú. Už v 19. storočí sa sem preto chodievali rodiny lúčiť s veľmi chorými alebo veľmi starými. Strašidelnú atmosféru dotvára samotný les, ktorý je taký hustý, že v ňom panuje absolútne ticho a jeho zvedaví návštevníci pravidelne hlásia, že tu údajne nefunguje GPS ani smartfóny. Od 50. rokov tu svoj život ukončilo už viac ako 500 ľudí, najviac v roku 2002.

Japonská vláda sa dlhoročne snaží tento trend zvrátiť a presvedčiť ľudí so samovražednými úmyslami, aby prehodnotili svoje zúfalé plány a pozdĺž hlavných trás cez les nechala umiestniť varovné cedule. Tie zúfalých Japoncov vyzývajú, aby mysleli na svoje rodiny a vyhľadali radšej pomoc. V posledných rokoch sa vďaka svojej ponurej povesti les stal aj cieľom mnohých morbídne zvedavých turistov, ktorí vytvorili pre vládu nový problém.

Keďže sa z hustého lesa samovrahov chcú vrátiť, uväzujú si cestou na stromy farebné stužky, aby našli cestu späť a tým narúšajú miestny ekosystém. Okrem tejto „čiernej turistiky“ je ale Aokigahara aj obľúbený cieľ školských výletov- tie samozrejme nesledujú stopy samovrahov, ale chodia obdivovať tunajšie krásne jaskyne, ktoré sa v zime zapĺňajú ľadom.

My si na našich BUBO zájazdoch do Japonska o lese Aokigahara rozprávame, keď smerujeme do národného parku Hakone za plavbou po jazere Aši a výhľadom na horu Fuji. Ak sa chcete dozvedieť viac zaujímavostí a zažiť Japonsko na vlastnej koži, pridajte sa k nám!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

5080 7257€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2848 3560€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4544 6990€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: