Bol Móric Beňovský skutočný kráľ Madagaskaru?

Bol Móric Beňovský skutočný kráľ Madagaskaru?

Móric Beňovský sa narodil v roku 1746 vo Vrbovom. V Spišskej Sobote sa oženil s dcérou mäsiara a aby sa finančne zabezpečil, odišiel aj so švagrom do Poľska a za šľachtu bojoval proti poľskému kráľovi, ktorý bol v očiach poľskej šľachty iba bábkou v rukách ruskej cárovnej Kataríny II. Počas bojov ho ale zajali a previezli na doživotné vyhnanstvo na Kamčatku. Tam sa mu podarilo zorganizovať útek a tak na ukradnutej lodi spolu s ďalšími 80 vyhnanými vyplávali z Kamčatky, prešli okolo Japonska a ostrova Formóza (dnešný Taiwan) a v septembri 1771 zakotvili v Macau. Odtiaľ sa vydal do Francúzska a chcel sa uchádzať o miesto vo francúzskej koloniálnej správe s víziou založiť novú obchodno-vojenskú stanicu na ostrove Formóza. V očiach francúzskej vlády bol zaujímavým a ceneným človekom a tak ho minister prijal. Podarilo sa mu získať jeho súhlas. Francúzom sa ale kolonizovanie Formózy zdalo pridrahé a poslali Beňovského na Madagaskar

V tomto čase už mali Francúzi vybudované obchodné stanice a plantáže na Maskarénach (Maurícius a Réunion). Beňovský sa mal teda najprv vylodiť tam a s pomocou miestnych úradníkov získať materiálne zabezpečenie na prvé týždne na nehostinnom Madagaskare. 22. apríla 1773 vyplával spolu s 237 vojakmi, prevažne dobrovoľníkmi na Maurícius. Na Maurícius ale nestihla prísť správa o jeho príchode a tak, keď tam dorazil, miestni úradníci mu nedôverovali a odmietli pomáhať. Napokon ich presvedčil a 14.februára 1774 sa vylodil na severe Madagaskaru v ústí rieky Tingballe (dnes Antainambalana). Založil tu novú faktóriu a pomenoval ju Louisbourg podľa Ľudovíta XV.

Po vylodení vyšlo najavo, že zásoby, ktoré mu boli poskytnuté úradníkmi z ostrova Maurícius, neboli dostatočné. Hlavným problémom ale nakoniec neboli zásoby ale miestne obyvateľstvo - malgaši - bojovníci rozdelení do viacerých etník a kráľovstiev. Najskôr javili záujem o francúzsky tovar, ale neskôr začali Francúzov okrádať a otrávili im rieku, z ktorej čerpali vodu. Francúzi tiež museli čeliť rôznym chorobám ako napríklad malárií a a za pol roka stratil Beňovský 80 svojich mužov. Beňovský zorganizoval stretnutie najbližších malgašských vládcov a snažil sa im vysvetliť ciele svoje misie. Chcel od nich vyvážať najmä ryžu a hovädzie mäso. Tiež v rokoch 1774 až 1777 vyslal niekoľko výprav na preskúmanie ostrova. Beňovský tak za necelé tri roky dobre poznal pomery na ostrove, spísal dokonca miestne choroby a túto správu poslal francúzskemu ministrovi pre námorníctvo a kolónie. Tieto informácie boli veľmi hodnotné, nakoľko dovtedy neboli známe. Bohužiaľ sa uchýlil k prikrášľovaniu svojich skutkov a zatajovaniu neúspechov. Najväčšie nejasnosti vzbudzuje jeho tvrdenie, že ho istá staršia malgašská žena menom Zuzana označila za potomka kráľa Raminilarizona, ktorý kedysi pred polstoročím spojil niekoľko veľkých madagaskarských kráľovstiev. V jeho memoároch je správa, že ho v auguste 1776 vybrali za svojho „kráľa kráľov”.

Počiatočná nedôvera úradníkov v Beňovského správu Madagaskaru sa pretavila do negatívnych správ o Beňovskom, ktoré z ostrova Maurícius chodili do Francúzska. Minister sa preto rozhodol vyslať na Madagaskar vo februári 1776 inšpekciu. Stav Louisbourgu bol pre inšpekciu šokujúci. Stav mužov klesol z pôvodných 259 na 87 a ani obchod s domorodcami na severe ostrova sa nerozvinul. Inšpektori z ostrova odišli a spísali správu, ktorú do Francúzska zaslali v prvej polovici roku 1777. Beňovský sa kvôli správe obával o svoje dobré meno a tak aj s manželkou odišiel do Paríža. 1.mája 1777 ho prijala dcéra Márie Terézie - Mária Antoinetta, ktorá mu bohate vyplatila jeho osobné výdavky na Madagaskare. Mária Terézia ho dokonca povýšila na grófa. V septembri 1777 však dorazila do Paríža správa inšpekcie a na dvore sa rozhodli kolonizačný pokus na Madagaskare ukončiť. 


Beňovský sa nevzdával a vypracoval projekt založenia súkromnej spoločnosti s účasťou štátu, ktorá by spravovala Madagaskar. S týmto projektom neuspel ani v Paríži, ani v Londýne, ani vo Viedni. Medzi rokmi 1777 až 1783 veľa kvôli tomu cestoval. V roku 1784 vytvoril v Londýne obchodnú akciovú spoločnosť a v apríli 1784 odišiel do USA, kde pre túto spoločnosť hľadal kapitál na financovanie. Podarilo sa mu tam získať loď a mužov a tak v októbri 1784 opustil Baltimore a 7.júla 1785 dorazil na Madagaskar. Začal budovať novú osadu, ktorú pomenoval Mauretánia. Neskôr obsadil Louisbourg a zmocnil sa francúzskych zásob. Vládcovia malgašských štátov ho vraj druhý krát vyhlásili za kráľa kráľov, ale reálnu moc nemal. Komunikoval aj s úradmi na Mauríciu. Keď však časť jeho mužov chcela lsťou získať francúzsku loď, jeho pozícia sa začala otriasať. Bola voči nemu vyslaná trestná výprava a 24.mája 1786 bol zastrelený. Na mieste úmrtia bol aj pochovaný pol palmami, ale jeho hrob sa dodnes nenašiel. 


Móric Beňovský bol človek, ktorý sa napriek nepriazni svojho osudu nevzdával a snažil sa uspieť. Informácie o tituloch kráľa kráľov sa nachádzajú len v jeho memoároch a nie sú podložené inými zdrojmi, preto nevieme s istotou povedať, či sa kráľom Madagaskaru skutočne stal. Zaslúži si však obdiv za to, čo všetko dokázal za jeho krátky život, kam všade dokázal cestovať a že aj napriek jednoduchým pomerom, z ktorých vyšiel, ho prijali francúzski ministri. 


Na samotnom Madagaskare o ňom domáci veľa nevedia, dokonca ho ani nespájajú so Slovenskom. Na ostrove má ale pamätnú tabuľu v hlavnom meste Antananarivo a v meste Antsirabe je po ňom pomenovaná ulica. Tieto miesta pravidelne navštevujeme na našom zájazde Madagaskar - veľký okruh.       


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Madagaskar


náročnosť

14 dní

Trvanie

4830 5682€
K

Afrika  

Lesotho, Eswatini, Madagaskar, Juhoafrická republika


náročnosť

21 dní

Trvanie

5328 6660€
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Desať miest na Madagaskare, ktoré musíte vidieť Blog

Blog Desať miest na Madagaskare, ktoré musíte vidieť

Jeden z najzaujímavejších cestovateľských kútov sveta je jednoznačne odľahlý a exotický Madagaskar. Napriek tomu, že je štvrtým najväčším ostrovom…

Monika Šeniglová 16 min. čítania
Hinduizmus do vrecka pre neveriacich Blog

Blog Hinduizmus do vrecka pre neveriacich

Hinduizmus patrí do top trojky svetových náboženstiev. Toto náboženstvo nasleduje miliarda stúpencov. O hinduizme, alebo ako ho volajú jeho…

Ladislav Vontszemü 6 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: