Čína na Východnom Timore začína vyhrávať

Čína na Východnom Timore začína vyhrávať

 
Východný Timor a Čína v roku 2022 oznámili, že povýšili bilaterálne vzťahy na „komplexné strategické partnerstvo“, čo dá Pekingu väčší vplyv v regióne. K dohode došlo po tom, čo sa silný prezident Číny Si Ťin-pching stretol s premiérom Východného Timoru Xananom Gusmãom. Stretnutie prebehlo vo východočínskom meste Hangzhou pred otváracím ceremoniálom Ázijských hier. "Obe strany zvýšia vzájomnú podporu a posilnia medzinárodnú spoluprácu," povedal Si Ťin-pching.
 
Xananovi som napísal krátky článok s názvom Che Guevara Timoru.
V máji 1993 bol Xanana Gusmão odsúdený indonézskou vládou na doživotie, no zo strašnej väznice Cipinang bol v dôsledku ohromného diplomatického tlaku prepustený v roku 1999. Navštevoval ho dokonca aj Nelson Mandela.  Keď budete na Timore, tak si okrem Tais kúpte aj tričko s nápisom Xanana - majú ho všade.
Xanana je hrdinom podobne ako Nelson Mandela či  dáma Aung San Suu Kyi v Mjanmarsku. V našich mediach sme o nej dlho nič dobré nepočuli, vyhrážali sme sa jej odobratím Nobelovej ceny za mier. Táto hrdinka nechcela pristúpiť na hru západu, ktorý chcel veci nevýhodné pre jej ľud. Ohovárali sme ju, že vraždí Rohyngia podobne ako dnes ohovárame Čínu so Sin ťiangom. O etniku Rohingya píšem v blogu Marco Polo v Barme.
 

To isté Xanana, ktorému sa nedá vyčítať nečestné chovanie. Aung San Suu Kyi, Mandela a Xanana ako hrdinovia kompromisy nerobia.  My na západe dnes volíme šašov, ktorých ľahko zlomíte, či skorumpujete. Sú to bábky a prezident USA Joe Biden, ktorý je extrémne slabý, je jedným z mnohých viditeľných dôkazov.
No Xanana Gusmão  sa dohodol nie s nami (so západom) ale s Čínou.
A to je pre nás zlé a treba o tom hovoriť. Naše média však dnes na Čínu iba nadávajú a informačne minimálne zavádzajú. Dnešný novinársky systém a „cancel culture“ nepripúšťa diskusiu a zo mňa a tých, čo cestujú a vidia veci na vlastné oči, spravia konšpirátorov.  Píšem o tom na konci môjho blogu: Zbytočný ostrov
Ja aj keď som dlhodobo hejtovaný píšem pravdu a promile z Vás sa teda dozvie, môj pohľad o páde západu. Cisár Nero dal do parlamentu koňa a to isté sa deje dnes v našej „demokracii.“ Naše média o úspechoch Číny nehovoria. Ja poukazujem na to, že Čína si nekupuje svet, nevedie vojny, nerokuje s politikmi, ktorí sú iba hercami, ale dokáže sa dohodnúť s hrdinami.

Čína je ohromným rivalom západu a ja navrhujem čestne sa jej postaviť = zrevidovať náš systém a zaviesť opäť ozajstný liberalizmus = diskusiu a ozajstnú slobodu (ktorá dnes neexistuje) a zrevidovať demokraciu tak, aby sa do čela dostávali opäť tí najlepší.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
K

Ázia  

Čína


náročnosť

11 dní

Trvanie

4238
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2492 3560€
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: