Čo znamená slovo Alah?

Čo znamená slovo Alah?

Slovo "Alláh" (arabsky) je zložené z dvoch častí al- a -láh. Prvou je arabský určitý člen a láh znamená "Boh, božstvo". Alah teda neznamená nič iné ako "Boh", teda jeden jediný pravý Boh, okrem ktorého nejestvujú žiadne iné božstvá. Predpoklad, že islam učí uctievať zvláštneho, jemu vlastného Boha menom Alah, je omyl. Aj v arabsky písaných bibliách kresťanov, ako napríklad u Koptov v Egypte alebo maronitov v Libanone, sa Boh nazýva Alah.

Moslimskí teológovia sa pokúsili základné prvky pojmu Boh v jednotlivosti definovať, pričom im bolo jasné, že pritom nakoniec ide o niečo, čo ostáva ľudskej schopnosti pochopenia zahalené. Ako jadro pojmu Boh postavili pojem tawhíd "tauhíd", jedinosť Božia, teda jednota a jedinečnosť Boha.

Mienia tým, že človek nesmie o Bohu povedať, že je iný ako jeden, teda nie je tvorený z časti alebo že by jestvovali viacerí ako jeden Boh. Boh, v Koráne Alah, je teda neprekonateľný (nedostižný) a samojediný. K jeho vlastnostiam patria stála prítomnosť, vševedúcnosť, počutie, videnie, vôľa, zjavenie, tvorenie, zachovanie a súd v deň zmŕtvychvstania (vzkriesenia).

Aké sú Alahove "krásne mená"?

Korán hovorí o Bohu, že mu nič nie je rovné a že ho preto ľudskými pojmami nemožno opísať. Na druhú stranu podáva Korán správu o Bohu z rôznych aspektov a hovorí o rozličných vlastnostiach Boha, ktoré sa nazývajú aj "Jeho krásnymi menami". K nim patrí na prvom mieste Alah, potom r-rahmáni (milostivý), r-rahím (milosrdný) a iné. Korán vyzýva veriacich k tomu, aby Alaha oslovovali jeho krásnymi menami. V prerozprávaniach Prorokových slov bolo 99 takých mien.

O čom sa ešte píše v Koráne?

Korán vo svojích 114 šúrach (kapitolách) obsahuje základný výklad o Bohu a ľuďoch, k tomu velebenie Boha a modlitby. Nájdeme tam aj rôzne nariadenia pre najrôznejšie oblasti života - slovami prísľubov. Nakoniec sa tu nachádzajú aj pravidlá pre bohoslužby a zákony na každodenný život. Mnohé zo spomenutých sa však vzťahujú na predchádzajúce písma z rôznych náboženských spoločenstiev, najmä židovstva a kresťanstva, ostatné je vlastné len samotnému koránu a nachádza sa len v ňom.

A ešte jeden bonus... 

Alah Akbar

Slová "Alláhu Akbar" vyjadrujú, že nikto a nič nie je väčšie a významnejšie ako Alah. Tento výrok, z ktorého vyplýva, že Boh je väčší než čokoľvek iné, sa nazýva takbír. Na výstižný a adekvátny preklad do slovenčiny možno mať rôzny názor. Uznávajú sa 3 formy - Aláh je veľký, Aláh je väčší a Aláh je najväčší.

Moslimovia používajú formulku "Alláhu Akbar" pri mnohých príležitostiach: keď chcú oslavovať, velebiť Boha, tiež ako súčasť zvolávania na modlitbu a v mnohých ďalších prípadoch. Používajú to aj napríklad namiesto potlesku.

Viac sa téme moslimov a islamu venujeme v blogoch:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Bali (IND), Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

2953 4543€
K

Ázia  

Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

3216 4594€
K

Ázia  

Bali (IND), Taiwan, Macao, Hongkong, Indonézia, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4451 5237€
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie Blog

Blog Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie

Indonézska dedinka Waerebo, ukrytá vo vysokých horách úžasného ostrova Flores, je poslednou svojho druhu. Útočisko Manggarajcov, tradičné domy a…

Adam Trepáň 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: