Egypt potrebuje turizmus

Egypt potrebuje turizmus

Hodnota starovekého Egypta pre súčasný svet je nesmierna. Amerika má Teotihuacán, Ázia sa pýši Angkor Watom, a okrem Atén máme v Európe tak trochu pocit, že Egypt je náš, hoci pre mnohých definuje pojem exotika. Historický význam tejto krajiny sa odráža v každej jednej pamiatke, v každom jednom božskom posvätnom mieste. Cheopsova pyramída, Memfis, Sfinga, Alexandria, Údolie kráľov,… je toho k videniu neuveriteľné množstvo. Celé toto historické a kultúrne dedičstvo však potrebuje ochranu a našu pomoc. A dnes možno viac ako kedykoľvek predtým.

Cestovný ruch v krajine sa vždy odvíja od jej celkovej spoločensko-politickej situácie, ako aj od ekonomickej stability, ktorú dokáže ponúknuť smerom navonok. Egypt s tým má v poslednej dobe zásadné problémy. Neustále napätie medzi obyvateľstvom, striedanie moci na najvyšších miestach a, ako inak, pandémia covid-19. Egypt prichádza o turistov. Možno v rámci ochrany pamiatok by išlo v podobnom prípade o dobré správy, v prípade Egypta to však neplatí. Bez turizmu nie sú peniaze na ich renováciu.

“Stav pamiatok sa všade zhoršuje. S nedostatkom finančných prostriedkov nemožno nič reštaurovať. Pozrite sa na stav múzea v Káhire,” znie vyjadrenie archeológa Zahího Havása, bývalého generálneho tajomníka Najvyššej rady pre pamiatky Egypta. Najvyššia rada vzhľadom na nedostatkom financií už pred niekoľkými rokmi schválila, že prednosť má ochrana pamiatok a nie odkrývanie nových, čím sa ochudobňujeme o ďalšie úžasné objavy. Archeológovia a miestne zväzy historikov neustále hľadajú spôsoby, ako získať viac finančných prostriedkov – či už je to zapožičanie exponátov do zahraničných múzeí alebo sprístupňovanie doteraz nedostupných miest verejnosti. Ani pri týchto snahách však ekonomické ukazovatele nestúpajú.

Zdá sa, že pokiaľ sa nezmení prístup vlády v prijímaní rozpočtu pre krajinu, pokiaľ organizácie a súkromní prispievatelia nebudú štedrejší, ikonické egyptské pamiatky budú pomaly ale isto strácať svoju veľkoleposť. Situácii však vieme pomôcť aj my v BUBO. Napriek celosvetovej pandémii sme nestratili vieru v lepšie zajtrajšky pre Egypt a naďalej organizujeme bezpečné zájazdy do krajiny, ktorá nás potrebuje. Spolu s každým našim klientov tak prispievame na udržanie kultúrneho dedičstva pre budúce generácie, ktoré by mali poznať jednu z kolísok dnešnej civilizácie.

O pamiatkach v Egypte sme si pre vás pripravili dva rozsiahle články, aby sme vám viac priblížili krásy tejto starovekej krajiny.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

1950 2785€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2027 2385€

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2565
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: