Jazyk a písmo Iránu

Jazyk a písmo Iránu

Oficiálnym jazykom Iránu je perzština alebo ak chceme farsí. Týmto starým, indoeurópskym jazykom dnes na svete hovorí okolo 80 – 100 miliónov ľudí a hoci sa nám spája najmä s Iránom, perzštinou sa dohovoríte aj v Tadžikistane (jazyk tadžikí je veľmi ovplyvnený práve perzštinou) a Afganistane, kde má jazyk dári perzské korene, len je archaickejší a premiešaný s jazykom Paštúnov. Ľudia si však navzájom rozumejú v princípe ako si rozumie Slovák s Čechom.

Perzština ako taká sa v priestore dnešného Iránu používala už v starovekých časoch za vlády slávnych Achajmenovcov. Išlo však o starú perzštinu, ktorá s tou dnešnou nemá nič spoločné a zapisovala sa klinovým písmom. Moderná perzština sa formovala v období príchodu islamu, hoci v 7.storočí v Iráne prebiehala silná arabizácia a až v 10.storočí sa objavujú prvé náznaky perzštiny ako dôležitého jazyku v Perzii. Odvtedy sa perzština vyvíjala, mnohé slová sa zmenili a ako jazyk sa povýšila na najdôležitejší jazyk celého Iránu.

V Iráne sa treba pripraviť aj na to, že sa tu nepíše latinkou. Na prvý pohľad všetko vyzerá ako arabčina, ale je v tom háčik. Je to arabské písmo, perzská abeceda a perzský jazyk. Píše sa sprava doľava, samohlásky sa niekedy vynechávajú a nepozná veľké písmena. Perzská abeceda má písmenká podobné arabčine, no má aj svoje vlastné znaky, aké v arabčine nenájdeme. Podobnosť nájdeme aj v perzských čísliciach, kedy sa číslovky 4, 5, 6 odlišujú od arabských.

TIP: Ak sa chcete rýchlo naučiť ako vyzerajú perzské číslice už v Iráne, sledujte počas dlhého presunu ŠPZky iránskych áut. Majú tam perzské číslice aj tie, ktoré používame doma a takto si presun jednak spríjemníte, ale aj sa ich pomerne rýchlo naučíte.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Irán


náročnosť

12 dní

Trvanie

2621 3495€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

3936 4920€
E

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Irán, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

27 dní

Trvanie

4319 5759€
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: