Jonas Vingegaard - Víťaz Tour de France 2022

Jonas Vingegaard - Víťaz Tour de France 2022

Tohtoročná edícia Tour de France spoznala svojho víťaza. Premiérovo sa ním stal cyklista z Dánska Jonas Vingegaard. Iba 25-ročný mladý severan prekonal očakávania všetkých, ktorí ho podceňovali. Ukázal, že druhé miesto z minuloročnej Tour de France nebolo náhodné. Rodák z Hillersevu si na Chámps-Élysées v meste Paríž obliekol žltý dres celkového víťaza i bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára. Stal sa len druhým Dánom po Bjarnem Riisovi, ktorý celkovo triumfoval na Tour.

Vingegaard hral futbal a krájal ryby

Jeho športová kariéra sa pritom mohla uberať iným smerom. V detstve hrával futbal, neskôr aj bedminton, ktorému sa stále venuje vo voľnom čase. Keď sa však bol ako malý s otcom pozrieť na cyklistickú etapu Okolo Dánska, zamiloval sa do cyklistiky. Chudučký chlapec mal zo začiatku problémy medzi rovesníkmi. Nedokázal ich predbehnúť na rovine a v šprintoch. Neskôr však zistil, čo mu naozaj ide. Aj dnes je Jonas Vingegaard dominantný v kopcoch. Keď ide o jazdu v tých úplne najstrmších stúpaniach, nik mu nestíha. Tu sa ukazuje posledné dva roky na TdF jeho najväčší talent.

S dánskym kontinentálnym tímom Coloquick bol v roku 2016 celkovo druhý na Okolo Číny. Napriek tomu, že sa ukazoval jeho jasný talent, musel mať aj druhú prácu. Ešte štyri roky dozadu bol zamestnaný v továrni na ryby. Od šiestej rána do jedenástej musel porcovať a baliť ryby, dominantu dánskej kuchyne, ktorú zákazníci BUBO na severe Európy ochutnávajú pravidelne. Až potom sa dostal k tréningu. Šport bral ako privilégium, ktoré si mohol dovoliť po tvrdej drine v chladnej miestnosti.

„Povedalo mu to veľa o skutočnom živote. Nie je správne byť odmalička profesionálom, musíte byť chvíľu obyčajným človekom, pracovať, učiť sa pravidlá a štruktúru, aby ste si deň užili naplno,“ povedal dávnejšie otec Vingegaarda.

„Je veľmi náročné vstať skoro, ísť do práce a potom ísť na štyri hodiny trénovať. Toto je hlavný dôvod môjho obrovského posunu,“ hovoril Vingegaard minulý rok, keď sa mohol plne sústrediť na cyklistiku, a výsledok sa dostavil.

Cesta k triumfu na Tour de France

Svojho súčasného zamestnávateľa Jumbo-Visma zaujal Jonas Vingegaard v roku 2018 v Španielsku. V rámci tréningu v neformálnej súťaži na aplikácii strava vyhral a získal status King of the Hill. Prekonal čas mnohých profesionálov, a keď si profíci dali dokopy jeho váhu, čas a výstup do kopca, zistili, že je to šialený výkon. Dán zvládol 13 minút s priemerom 6,7 wattu na kilogram. Jumbo-Visma v tom čase skladala silný tím a rozhodla sa ho podpísať.

Už v roku 2021 sa na Tour de France ukázalo, že išlo o výborný krok. A ten ešte zveladil o rok neskôr celkovým triumfom na najprestížnejšej spomedzi Grand Tours. Pritom bol dvojka tímu za Slovincom Primožom Rogličom. Ten však pre zdravotné problémy po páde nemohol dokončiť preteky. Vingegaard sa stal jednotkou a v 11. etape ukázal, že je kráľom kopcov. Odtrhol sa od všetkých favoritov vrátane toho hlavného. Tadejovi Pogačarovi zo Slovinska nadelil stratu 2:51 min. Svoj náskok si už udržal až do cieľa.

Vingegaard si tiež získal srdcia fanúšikov svojimi gestami. Večný úsmev obohatil o to, že sa ukázal jeho status rodinne založeného človeka. V cieli pri triumfoch ako prvé volal svojej rodine, až potom sa venoval médiám a ďalším povinnostiam. Počas 18. etapy, ktorú tiež vyhral, počkal na Pogačara, ktorý spadol, a ten mu podal ruku na znak fair-play. Následne sa rivali objímali v cieli. O tom je šport a môžeme len konštatovať, že Jonas Vingegaard je zaslúžený víťaz Tour de France 2022.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO

Detské zľavy

Dovolenka Dánsko z rozprávky
F

Európa  

Škandinávia, Dánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1795
K

Polárne oblasti   Európa  

Škandinávia, Grónsko, Arktída, Island, Dánsko, Grónsko (Dánsko)

Žiadny termín

náročnosť

0 dní

Trvanie

4950
E

Švédsko, Nórsko, Fínsko, Dánsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2124 2499€
Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta Kodaň

Kodaň Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta

Vitajte v Dánsku, vitajte v Kodani. Najpohodovejšom a najkozmopolitnejšom meste v Škandinávii. Vedeli ste, že Dáni sú podľa prieskumov jedným z…

Zuzana Hábeková 16 min. čítania
Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
TOP 10 Kodane Blog

Blog TOP 10 Kodane

Kodaň označujú za najšťastnejšie mesto na svete. Bohatá metropola Dánska je to nielen vďaka peniazom, ale i tomu, čo ponúka - pamiatky, jedlo,…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: