Ak si myslíte, že mačacie kaviarne už nič neprekoná, skúste si sadnúť medzi obrovské kapybary. Najväčšie hlodavce sveta si získali srdcia (nielen) Japoncov svojím pokojom, roztomilosťou a schopnosťou „liečiť dušu“. Pôvodne išlo len o exotické zvieratá v zoo, no ich láska k teplej vode, pomalý životný rytmus a jemná povaha z nich urobili symbol relaxu a konceptu iyashi - pocitu vnútorného uvoľnenia a pohladenia na duši. Celý ošiaľ pritom vznikol náhodou. V roku 1966 začali v zoologickej záhrade Izu Shaboten chovať kapybary. V tom čase boli v Japonsku stále veľmi vzácne. V zime 1982 si však ošetrovatelia pri čistení výbehu horúcou vodou všimli kaluž, do ktorej sa kapybary posadili, akoby si objednali privátny wellness. Zamestnanci boli tak nadšení, že im vyrobili vlastné kúpele. Ich uvoľnené správanie, pomalé pohyby a zenová atmosféra okamžite oslovili publikum. Keď sa začali objavovať v televízii a na sociálnych sieťach, ich obľúbenosť raketovo vzrástla. Za posledné roky sa kapybary stali doslova fenoménom, pričom Tokio sa stalo epicentrom tohto globálneho trendu. Vznikajú kaviarne s kapybarami, ktoré sú vďaka veľkej popularite povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú neobyčajné fotografie alebo jedinečný zážitok. Čaro týchto kaviarní spočíva najmä v atmosfére - kapybary sú totiž majstrami relaxu. Niektoré kaviarne ponúkajú zážitok len s kapybarami, iné kombinujú tieto pokojné obrie hlodavce s mačkami.
V lete som navštívila Cappiness v tokijskej štvrti Shinjuku. Nejde o kaviareň v bežnom zmysle. Nápoj si síce kúpite v automate, no vypiť ho musíte pred vstupom do priestoru s kapybarami. Batohy treba odložiť do skrinky; dovnútra si môžete vziať len telefón, fotoaparát a pohár s trávou, ktorú kapybary milujú. Pred vstupom je povinná dezinfekcia rúk. Bola som prvá návštevníčka a hneď, ako ma uvideli s čerstvou trávou, zamierili ku mne. Sú to obrovské zvieratá a zo začiatku som od nich mala trochu odstup, no po poškrabkaní na chrbte si ku mne sadli a skamarátili sme sa. Nasledoval podrobný výklad o ich živote, zvykoch a o tom, prečo obľubujú vodu. Potom sme ich mohli hladkať a kŕmiť trávou; personál nás ochotne fotil a odpovedal na otázky. Asi po pol hodine kapybary už netrpezlivo čakali pri dverách na hlavnú časť programu, ktorou bol kúpeľ. Pustili ich na terasu, kde sme ich mohli pozorovať, ako sa blažene váľali v modrých vaničkách vo vode. Návšteva trvala 45 minút a bola obmedzená na 10 ľudí, aby mali kapybary dostatok priestoru a pokoja. Cena v prepočte je približne 22 € na osobu. Vonku stál rad. Mnohí si totiž neuvedomili, že kvôli veľkej obľube a malej kapacite je potrebné urobiť rezerváciu s predstihom. Myslite na to hlavne pri plánovaní návštevy s deťmi, aby ste sa vyhli sklamaniu. V niektorých kaviarňach je potrebná rezervácia týždeň alebo viac vopred. U iných postačí deň či dva, no určite to nenechajte na poslednú chvíľu.
Musím spomenúť aj etickú stránku týchto zvieracích kaviarní. Niektorí ochrancovia zvierat vyjadrujú obavy, či sú v takýchto umelých podmienkach skutočne naplnené potreby zvierat a či im prostredie vyhovuje. Preto je dôležité vyberať miesta, ktoré dbajú na pohodu svojich zverencov a kde je o nich viditeľne dobre postarané. Vždy si prečítajte recenzie a rozhodujte sa podľa nich.
Tak čo, skočili by ste na kapybarí zen, alebo ostávate pri mačkách?
Tipy a zážitky - Japonsko
- Hrad v Osake
- 10 najväčších chýb, ktoré v Japonsku radšej nerobiť
- Šinzo Abe – vražda japonského premiéra
- Shinkansen - pýcha japonskej infraštruktúry
- Onsen - tradičné japonské kúpele
- Hirošima - spomienka na Sadako Sasaki
- Japonsko - na deň Tokijčanom
- Japonsko - tajomstvá ostrova Miyajima
- Plastové jedlo v Japonsku
- Japonský Kiyomizu-Dera konečne zrekoštruovaný
- Japonsko - vlak ktorý rozváža sushi
- Saké - výroba tradičného japonského nápoja
- (Naša) posledná večera v Japonsku
- Ako chutí Japonsko?
- Shinsekai - v uličkách historickej Osaky
- Akvárium v Osake
- Japonsko - kde je najlepšia gyoza?
- Najfotografovanejšia pamiatka Japonska
- Kjótska hlavná stanica - mesto v meste
- Kobe - najlepšie steaky na svete?