Libanonské mesto Zahle

Libanonské mesto Zahle

Zahle bola založená asi pred 300 rokmi v oblasti, ktorá sa datuje asi päť tisícročí. Prvá vysťahovalecká osada, ktorá sa rozrástla na veľké mesto, pochádza zo začiatku 18. storočia. Začiatkom 18. storočia bolo nové mesto rozdelené na tri samostatné štvrte, z ktorých každá mala svojho guvernéra. V 19. storočí sa mesto stalo prvou nezávislou časťou regiónu s vlastnou vlajkou a hymnou.

Zahle bolo vypálené v rokoch 1777 a 1791, potom opäť vypálené a vyplienené v roku 1860. Otvorenie železničnej trate v roku 1885 ju spojilo s Bejrútom, Damaskom, Mosulom a Bagdadom, čím sa stala vnútorným „prístavom“ údolia Beqaa a Sýrie a hlavným poľnohospodárskym a obchodným centrom. Považuje sa za rodisko libanonskej armády a zohralo významnú úlohu v politickom živote krajiny.

Sláva mesta prilákala mnoho významných osobností: pocta a diplomata Alphonse de Lamartine v roku 1833, belgické knieža v roku 1885, synovia ruského cára v roku 1888, nemecký cisár s manželkou a družinou v roku 1898, generál Gouraud, ktorý v roku 1920 oznámil zrod Veľkého Libanonu, generál Charles De Gaulles v roku 1942, egyptský básnik Ahmad Chawki a veľký egyptský hudobník Mohammad Abd-el-Wahab. Zahle je tiež rodným mestom herca Omara el Sharifa a starých rodičov Shakiry, dnes celosvetovo známej speváčky.

Zahle „Mesto vína a poézie“ má povesť centra kultúrnej a intelektuálnej činnosti. Za posledných 100 rokov sa tu narodilo množstvo básnikov a spisovateľov. Každoročne sa organizuje poetické podujatie, na ktorom sa zúčastňujú básnici z celého arabského sveta. 

Zahle je 945 metrov nad morom na východnom úpätí hory Sannine, na okraji údolia Beqaa, ktoré predstavuje 42,27 % územia Libanonu a je 54 km od Bejrútu (45 minút autom). Je postavený pozdĺž brehov rieky Bardawni, ktorá tečie z Mount Sannine a prekĺzne divokou a zalesnenou roklinou obklopenou vysokými skalami, než prekročí mesto s dubmi, cyprusmi, platanmi a orechmi pozdĺž jej brehov. Je to tretie najväčšie mesto krajiny (120 000 obyvateľov) a má jasné a suché počasie. Dostanete sa k nemu z Bejrútu, Sofaru, Chaury alebo z Dhour -Choueir, Aintoura, Tarshish.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Libanon, Jordánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

3210 3915€
E

Ázia  

Sýria, Libanon

26.07. → 04.08. +4 termíny

náročnosť

10 dní

Trvanie

2394 3990€
K

Ázia  

Palestína, Libanon, Jordánsko, Izrael


náročnosť

13 dní

Trvanie

3276 3995€
TOP 10 miest, ktoré sa oplatí navštíviť v Libanone Blog

Blog TOP 10 miest, ktoré sa oplatí navštíviť v Libanone

Libanon je krajina, ktorá je rozlohou takmer päťkrát menšia ako Slovensko, no má takmer identický počet obyvateľov. Na malej ploche sa tiež vďaka…

Erik Almáši 13 min. čítania
Bejrút – prehliadka a tipy Bejrút

Bejrút Bejrút – prehliadka a tipy

Bejrút je pre mnohých cestovateľov veľkým prekvapením. Poklad Blízkeho východu s množstvom kontrastov, ktorý sa prirovnáva k Parížu. A nie nadarmo.…

Monika Šeniglová 10 min. čítania
Sunniti vs šiiti a čo sa stalo v Karbale Blog

Blog Sunniti vs šiiti a čo sa stalo v Karbale

V Bahrajne, kde vládne sunnitský vladár, ale väčšina poddaných sú šiiti (shia), mi moja známa, pôvodom Nemka, ktorá žije v ostrovnej krajine…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: