Madagaskarská alej baobabov - ako sa k nej dostať?

Madagaskarská alej baobabov - ako sa k nej dostať?

Ak sa povie Madagaskar, zrejme prvá vec, čo vám príde na rozum bude alej baobabov alebo endemitské lemury. Práve baobaby sú stromy, bez ktorých by tento ostrov nebol takým výnimočným. Zo všetkých 9 druhov, ktoré existujú je práve 6 z nich na tomto ostrove. A tie najkrajšie sa nachádzajú na západnom pobreží v blízkosti mesta Morondava. Cesta k nim je však náročná a dlhá a preto sa nenachádzajú v mnohých itinerároch cestovných kancelárií. My sme sa ale za nimi vydali a spísali vám všetko, čo potrebujete vedieť na cestu za týmito majestátnymi stromami. 

Dôležité je vedieť, že sa k nim dá dostať dvomi spôsobmi - pozemnou dopravou alebo letecky. 

Lety z hlavného mesta Antananarivo sú však veľmi nepravidelné, približne jeden let za týždeň  a nespoľahlivé. Nikdy neviete, kedy bude let bezdôvodne zrušený. Taký je proste Madagaskar.

Preto je istejšie zvoliť náročnejšiu a podstatne dlhšiu verziu - cestu taxi bruisom. Je to spôsob, akým sa po Madagaskare presúvajú domáci, ak napríklad idú za rodinou na vidiek alebo späť do mesta. V hlavnom meste fungujú dve spoločnosti - Soatrans a Sonatra. My sme vyskúšali obe. Sonatra ponúka prepravu druhou triedou. Zväčša je to staršie auto, v ktorom sedí 18 ľudí plus šofér. Je to van a batožina sa ukladá niekoľko hodín na jeho strechu. Preto na stanici pri odchode čakáte aj niekoľko hodín pred samotným odchodom, kým chlapi naložia všetky kufre a tovar a všetko, čo sa má presunúť na druhý konec ostrova. Keď sme konečne po niekoľkých hodinách čakania sadli do vanu a šofér naštartoval, bočné okno nevydržalo záťaž kufrov a prasklo. Ďalších 20 minút lepenia okna. Cesta sama o sebe by mala trvať približne 17 hodín. Nám cesta trvala 23 hodín a stihli sme riešiť tri defekty. Cesty na Madagaskare sú v katastrofálnom stave a preto autá, ktoré sú v horšom technickom stave zvyknú mať problém. Takisto rýchlosť, akou sa viete po Madagaskare presúvať, je v priemere 30 km/hod. Počas cesty van zastaví okolo desiatej večer na večeru v miestnej reštaurácií, kde je na výber jedno menu - zväčša ryža a k tomu kuracia polievka a ryžový nápoj. Nie je veľmi priestor na nákupy a preto je lepšie zbaliť si nejaké jedlo so sebou, také, ktoré sa teplom nepokazí. Popri ceste sa však skoro vždy dajú kúpiť banány od miestnych dievčat. 

V meste Morondava je fajn ubytovať sa v hoteli, ktorý ponúka výlet za baobabmi. Prípadne zohnať niekoho s autom, kto vás tam vezme. Chodí sa na ne pozerať na západ a východ slnka. Zaujímavé je, že toto miesto je pre miestnych ľudí bežnou prašnou cestou, po ktorej denne chodia za prácou. Priamo pri baobaboch sa nachádza aj menšia reštaurácia, v ktorej viete ochutnať osviežujúci baobabí džús a v suvenírovom obchode si okrem drevených sošiek baobabov kúpiť napríklad baobabí džem. Alej baobabov je stále ešte neobjavený raj a tak sa nemusíte obávať, že by sa s vami na fotografiách tlačili davy turistov. A to aj napriek tomu, že tam nie je žiadne vstupné. Ste tam skoro úplne sami. Stačí si už iba vychutnávať pohľad na najkrajšie stromy sveta a prejsť sa pomedzi ne. Nájdete tu baobaby druhov Andasonia grandidieri, Andasonia rubrostipa a Andasonia za. 

Na cestu späť do hlavného mesta sme využili jazdu prvou triedou spoločnosti Soatrans. Van bol modernejší, taxi bruisova stanica modernejšia a pred cestou sme sa všetci spoločne pomodlili a vyrazili sme. Cesta spoločnosťou Soatrans trvala toľko, koľko sľubovala - 17 hodín a bola bez defektov. A koľko to približne celé stojí? Jedna cesta taxi bruisom stojí približne 60 000 ARY (v 06/2024 to vychádza 15€). Pozretie baobabov vyšlo na 300 000 ARY. Ceny sa však môžu líšiť v hoteloch, ktoré túto službu ponúkajú, preto je fajn sa na to informovať vopred. 

Celé to cestovanie ale stojí za to a keď už budete v Morondave, určite sa choďte prejsť na miestnu pláž, kde uvidíte rybárov, ako vyťahujú siete plné rýb, alebo navštívte miestny trh. Morondava je príjemné bezpečné mesto.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Madagaskar


náročnosť

14 dní

Trvanie

4830 5682€
K

Afrika  

Lesotho, Eswatini, Madagaskar, Juhoafrická republika


náročnosť

21 dní

Trvanie

5328 6660€
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Desať miest na Madagaskare, ktoré musíte vidieť Blog

Blog Desať miest na Madagaskare, ktoré musíte vidieť

Jeden z najzaujímavejších cestovateľských kútov sveta je jednoznačne odľahlý a exotický Madagaskar. Napriek tomu, že je štvrtým najväčším ostrovom…

Monika Šeniglová 16 min. čítania
Hinduizmus do vrecka pre neveriacich Blog

Blog Hinduizmus do vrecka pre neveriacich

Hinduizmus patrí do top trojky svetových náboženstiev. Toto náboženstvo nasleduje miliarda stúpencov. O hinduizme, alebo ako ho volajú jeho…

Ladislav Vontszemü 6 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: