Mitad del Mundo - stred sveta

Mitad del Mundo - stred sveta

Ekvádor je krajina ležiaca priamo na rovníku. Preto tam žijú „rovníci a rovníčky“. Neďaleko hlavného mesta Quito sa nachádza Mitad del Mundo - STRED SVETA. Miesto s bohatou históriou. Spomeniem tu Francúzsku geodetickú expedíciu z roku 1736, ktorá s vtedajšími najmodernejšími prístrojmi zamerala a označila rovník. Je zaujímavé, že počas nasledujúcich rokov sa zistilo, že rovník zamerali zle.

S 240-metrovým posunom. Len kúsok dotiaľ sa našli rujny chrámu Catequilla. Chrám ako taký postavili Inkovia a polohou sedel priamo na rovníku - 0°0′0″S 78°25′43″Z. Začiatkom minulého storočia tu bola zriadená hvezdáreň. Tu pracoval pred vojnou aj Milan Rastislav Štefánik.

Samozrejme, BUBO sprievodcovia vedia presne, kam ísť, aby sme našimi nohami luxusne kráčali po rovníku. Neďaleko 30-metrovej sochy je miesto, kam chodí menej turistov. My chodievame na skutočný „stred sveta“ – na rovník. Oddeľuje obe hemisféry a platia tu trošku rozdielne fyzikálne pravidlá. Okrem iného sme sa dozvedeli a vyskúšali sme si priamo na sebe zaujímavé fyzikálne odchýlky.

Napríklad, keď sa prejdete mimo línie rovníka so zavretými očami po čiare, smerujete rovno. No na rovníku vás to vždy začne ťahať na jednu alebo druhú stranu. Dokonca sme sa dozvedeli v malom praktickom pokuse, ako je to s tečúcou vodou. Otázka teda znie: keď na severnej pologuli sa v odtokovom umývadle vytvorí lievik točiaci sa proti smeru hodinových ručičiek a na južnej zasa opačne, ako to je na rovníku?

Pri tejto otázke sme sa, samozrejme, všetci rozosmiali. Bolo celkom vtipné pozorovať jednoduché školácke pokusy a baviť sa na nich. Veď množstvo z nás stálo už okrem rovníka aj na obratníkoch či iných najvýznamnejších geografických miestach sveta. Najväčšou výzvou asi bolo položiť na rovníku vajíčko na hlavičku klinca. Máte na to len jeden pokus a do 40 sekúnd. Čo myslíte, podarilo sa mi to? A čo ten vír v umývadle? Na vlastné oči sme videli, ako sa voda len prepadla bez víru a bez točenia. Vy to môžete uvidieť tiež na zájazdoch do Ekvádoru.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Galapágy, Kolumbia, Ekvádor


náročnosť

14 dní

Trvanie

4829 5681€
E

Južná Amerika, Ekvádor


náročnosť

10 dní

Trvanie

5624
K

Amerika  

Južná Amerika, Galapágy, Peru, Ekvádor


náročnosť

12 dní

Trvanie

5739
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Ekológia, udržateľnosť a zodpovedné cestovanie Prémiový blog

Prémiový blog Ekológia, udržateľnosť a zodpovedné cestovanie

Verím, že udržateľnosť v turizme je možná. Základ ekológie je nekecať, ale niečo aj urobiť. Tu je jasná ukážka!

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: