Najstaršia múmia

Najstaršia múmia

Múmia je konzervovanie mŕtvoly vysušovaním alebo balzamovaním. Samotné slovo múmia je odvodené od arabského slova „mummiya“, čo v preklade znamená asfalt. V 7. storočí, keď Egypt získali Arabi, takto pomenovali múmie pokryté čiernou živicou, ktorá im pripomínala prírodný asfalt.

Nedávno v blízkosti najstaršej pyramídy Egypta archeológovia vykopali 4 300-ročnú múmiu muža menom: Džed Sepš, resp. Hekashepes. Išlo o veľmi bohatého 35-ročného hodnostára, ktorý bol v spoločenskej hierarchii hneď za faraónom.

Túto správu predniesol bývalý egyptský minister Zahi Hawass, ktorý je archeológom. Ide o najstaršiu múmiu, aká sa kedy našla v Egypte.

Hawass je nadšený a hovorí o múmii kompletne pokrytej zlatom. Múmia bola uložený v 25 tonovom sarkofágu, 16 - 20 metrov pod zemou v tieni starovekej Džoserovy stupňovitej pyramídy v dedine Sakkára. Píšem o nej vo svojom blogu o Najstarších pamiatkach sveta.

Egypťania verili, že život človeka sa nekončí smrťou, ale pokračuje ďalej na druhom svete. Duša človeka opustila telo na dobu 70 dní, vrátila sa doňho až v deň pohrebu. Po ukončení mumifikácie mohli na 71. deň po smrti začať pohrebné obrady. Egypťania verili v pokračovanie života po smrti – v posmrtný život. Múmiu čakal večný život.

Tento objav sa nachádza 32 km južne od Káhiry a aj keď sem chodí minimum turistov, BUBO je tu doma bezmála 30 rokov. Na každom našom zájazde do Egypta máte istotu, že zavítate aj sem. Odporúčam zájazd Egypt: Maximálne poznanie.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

1950 2785€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2027 2385€

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2565
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: