Ochutnávka vín v gruzínskom Toskánsku

S

Samo Kĺč z BUBO

Kakheti, Tento región východného Gruzínska oplýva krásou a atmosférou, ktoré mu právom prisúdili titul gruzínske Toskánsko. Dá sa v ňom stráviť krásny deň potulkami po zelených pahorkoch, návštevami starobylých kostolov a ochutnávkou miestnych vín. Je to až neuveriteľný relax, ktorý by človek v tejto Kaukazskej krajine neočakával, a ak nevie kde hľadať, tak by ho ani nenašiel. Ráno vyrážame z príjemného hotela Boutique Kabadoni na potulky po tomto fotogenickom kraji. Hneď dopoludnia nás čaká jedna z miestnych najprominentnejších viníc - Khareba. V komplexe podzemných tunelov, ktorý meria až osem kilometrov, sa ukrývajú desiatky tisíc vinných fliaš. Usmievavá somelierka Anna nás sprevádza tunelmi a rozpráva nám o technike výroby gruzínskeho vína. Tá je odlišná od postupov, ktoré poznáme v Európe. Niet sa ani čo diviť, práve Gruzínci dali svetovej kultúre tento lahodný mok a tak ich technika, ktorá je doložená archeologickými nálezmi z pred 6000 rokov, musí byť iná ako naše nové metódy. Hrozno fermentujú aj s kôstkami, šupkami a stonkami v hlinených nádobách zvaný kvevri, a až potom je výsledné mladé víno prelievané do sudov, kde dozrieva. Preto má Gruzínske víno inú chuť a farbu, a zároveň je vždy suché, lebo fermentačný proces nevedia vinári ovplyvniť a zásadne sa nepridáva cukor. Na ochutnávke máme vína vyrobené európskym aj gruzínskym postupom a pri prvom kontakte okamžite cítime rozdiel. I napriek tomu, že s gruzínskym vínom mám skúsenosti, vždy ma prekvapí surovšia chuť a hlavne nádherná jantárová farba gruzínskych vín. Po vinárstve Khareba nás očakávajú chrámy, ktorými sa Gruzínsko právom hrdí. Navštevujeme kláštorný komplex Gremi, bývalé hlavné mesto Kakhetského kráľovstva a katedrálu Alaverdi, druhý najväčší svätostánok v krajine. Na záver dňa sa ale vraciame k vínu a prichádzame do vinárstva Schuchsmann. Je to najväčšia produkcia vína gruzínskou metódou v celej krajine. Máme možnosť pozrieť si výrobný proces a prehliadku zakončujeme príjemnou ochutnávkou na terase s vyhliadkou na vinice a úrodné údolie Alazani, ktoré je srdcom Kakheti. Somelier Joseph nám predstavuje miestne odrody vín a presvedčím ho aj na ochutnávku miestnej vínnej pálenky chacha. Tá sa vyrába z ostatkov po výrobe vína. Jej samotný názov chacaha, znamená po Gruzínsky zvyšok. Chuťovo sa ale rozhodne nejedná o žiaden zvyšok, ale o kvalitnú vínovicu, ktorá pokojne môže súťažiť s talianskou grappou. Po príjemnom dni v spoločnosti pravoslávia a vína sa spokojní vraciame na hotel. Kakheti si svoj pseudonym Toskánsko Gruzínska opäť obhájilo a potvrdilo, že je jedným z najpríjemnejších regiónov sveta.

 



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Gruzínsko

BUBO HISTÓRIA

Pozrite si históriu slovenského cestovateľstva