Kde vzniklo víno

Kde vzniklo víno Krajina, kde vzniklo víno

Je vedecky dokázané, že víno vzniklo v Gruzínsku. Našli sa vykopávky (viď nižšie) starých kúskov amfor (kvevri) a medzinárodný vedecký tím iba potvrdil to, čo Gruzínci hovorili vždy, a teda to, že víno sa zrodilo v Gruzínsku a Gréci a Rimania ho prevzali neskôr od nich. Slovo víno je z gruzínskeho “gvino” a Gruzínsko = víno.

V Gruzínsku rastie vyše 500 aurtochtonnych sort vínnej révy, a tak naozaj máte čo robiť. Ja som sa tento týždeň naozaj snažil a dlho som toľko vína nevypil. Zúčastnil som sa vinného festivalu v Kacheti, kvôli tomuto festivalu som do Gruzínska letel. Gruzínci nemajú rizling či cabernet, ale tsinandali, separavi, rkaciteli, usakhelouri, aladasturi, tavkveri, tsitska a ďalších päťsto.

Vykopávky južne od Tbilisi sú z roku 6000 pred naším letopočtom, a teda 8 000 rokov staré. Je pravda, že v Číne sa našli 9 000 rokov staré, ale tu bolo hrozno zmiešané s ryžou, hlohom a podobne. Gruzínske bolo čisto hrozno a teda čisté víno. Do dnešných dní Gruzínci vyrábajú víno touto istou metodou. Hlinenú amforu vymažú medom a nahádžu do nej všetko, bobuľky hrozna, ale aj stonky, nič neprešujú, neoddeľujú šťavu, nefiltrujú.

Bez prístupu kyslíka je hrozno k hlinenej amfore (vraj tá hlina obsahuje vysokú davku striebra) zakopané pod zemou. Milujem to víno - tzv. kvevri. Dnes sú „amfory“ väčšinou zakopané pol roka, no ešte aj dnes existuje oveľa dlhšie. Veľkosti kvevri sú taktiež rôzne - ukazovali mi 10-litrové, ale videl som aj obrovitánske.

No, ešte raz, keď som po prvý raz ochutnal víno kvevri, omráčilo ma to. Dlho som nemal z vína také nadšenie. Suché, silné, úplne iné. Mal som kvevri červené, no preferujem biele víno z ktorého sa vytvorí ambrové. Mojím hitom bolo potom takzvané “zelené” víno a hrozno v tomto prípade nie je z Kacheti, ale z mesta Gori, známe tým, že sa tu narodil Stalin (Džugašvili).

Gruzinsko je krajina, kde vzniklo víno a možno v Bordeaux som cítil takú silnú prítomnosť vína ako v Kacheti. Naposledy som tu bol v roku 2007 a rok na to zautočili na Gruzínsko Rusi a ruské vojská sa dostali až k Tbilisi. Dnes bolo Kacheti omnoho viac rozvinutejšie. Víno bolo skokovo lepšie. Fľašky mali krásne etikety. Vinice krásne obrobené. Pivnice čisté a krásne upravené.

Vykopávky na nálezisku Gadachrili Gora neďaleko dediny Imiri v juhovýchodnom Gruzínsku odhalili najstarší dôkaz o účelnom pestovaní viniča a výrobe vína. Chemická analýza zvyškov v keramickej nádobe podľa uhlíkovej metódy určovania veku určila, že víno sa tam vyrábalo už pred osemtisíc rokmi.

Zúčastnil som sa v Kacheti na festivale vína. Iba kvôli tomuto festivalu sme do Gruzínska doleteli. Chcem totižto Slovákom ukázať to najlepšie z Gruzínska a na to potrebujem silné zázemie. Robíme to v Bordeaux, kde navštevujeme Chateau Grand Crue a tu v Gruzinsku to má byť tzaktiež creme de la creme, niečo, kam sa bežný turista nedostane.

Gruzínsko, to sú klany kamarátov a do jedného som sa dostal. Po prvý raz som tu popíjal v roku 2007 rok predtým ako Gruzínsko napadlo Rusko. S Davidom som bol následne na Južnom póle, ale teraz sa všetko ťahá od Zuraba. Prečítajte si moje poznámky o Tamadovi a pochopíte, o čo sa snažím. Vínnu cestu chcem povýšiť na inú úroveň!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Gruzínsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1397 1995€
K

Ázia  

Azerbajdžan, Gruzínsko, Arménsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

3296 4120€
K

Gruzínsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

1736 2170€
Gori. Na návšteve u Stalina Gori

Gori Gori. Na návšteve u Stalina

Gruzínsko je ozdobou Kaukazu a je to azda najpríjemnejšia krajina s akou sa v tomto región stretnete. Má krásu prírodu, históriou, je pretkaná…

Kaukazská krásavica Tbilisi Tbilisi

Tbilisi Kaukazská krásavica Tbilisi

Gruzínsko je krajinou impozantných kaukazských hôr, srdečných pohostinných ľudí a fantastickej, takmer magickej atmosféry, v ktorej sa snúbi bohatá…

TOP 10 Tbilisi Blog

Blog TOP 10 Tbilisi

Tbilisi. Čarokrásne gruzínske hlavné mesto, ktoré toho v sebe skrýva veľa. Špeciality gruzínskej gastronómie, úžasné víno, dominantnú pevnosť,…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: