Možno vás to prekvapí, ale Gruzínsko patrí medzi krajiny s najlepším vínom na svete. Na území Gruzínska sa víno pije už tisícky rokov. Zaujímavé je, že metóda výroby sa de facto vôbec nezmenila. Podobne ako v ranných pokusoch sa bobuľky hrozná rozmačkávajú aj so šupkami, kôstkami aj so stonkami. Vďaka tomu sa do vína uvoľní viac aróm a chutí. Klasické tradičné gruzínske biele vína preto majú oranžový až hnedo-jantárový odtieň. Táto hmota následne kvasí vo veľkých podzemných hlinených nádobách nazývané Kvevri. Tieto vína sú absolútne prírodné. Nepridáva sa do nich žiaden cukor ani kvasinky či síra. Ich chuť je úplne iná, než na aké sme zvyknutí. Po prvom kvasení sa kvevra vyčistí, a z toho zbytku sa páli čača - tvrdý alkohol nezriedka obsahuje až 50-60%, ktorý je zriedka dostať aj v potravinách. Veľkej obľube sa teší hlavne vo vidieckych oblastiach. Komu takto vyrábané vínko nebude chutiť, tak od 19.storočia sa v Gruzínsku produkujú vínka aj v „európskom štýle“. S BUBO ochutnáte nielen všetky najprestížnejšie značky gruzínskeho „Toskánska“, ale budete mať príležitosť ich aj porovnať s arménskou produkciou vo vinárskom regióne Areni. Nazdravie :)
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Gruzínsko
- Gruzínske khačapuri
- Gruzínske Toskánsko
- Víno Saperavi
- Tamada
- Kláštor Davit Garedža
- Gruzínske kláštory
- Stepantsminda alebo Kazbegi?
- Kazbeg v Kaukaze
- Prométeus v Gruzínsku
- Gruzínske Gremi
- Stalinov rodný dom
- Víno z Gruzínska
- Pohorie Kaukaz
- Tsminda Sameba v Tbilisi
- Gruzínsko - čo vidieť?
- Verejné kúpele v Tbilisi
- Signagi - mesto vína
- Kde vzniklo víno