Okonomijaky, japonská špecialita na platňovom grile

Okonomijaky, japonská špecialita na platňovom grile

Okonomijaki (ang. Okonomiyaki) je japonská špecialita vo forme slanej palacinky, niekedy skôr placky. Jej cesto môže byť s ďalšími ingredienciami premiešané, alebo sa môžu dať navrch, záleží na regionálnych zvyklostiach. Názov sa skladá z okonomi (お好み), čo môžeme voľne preložiť “ako to máš rád” a jaki (焼き), ktoré znamená grilované, alebo varené. Doslova môžeme názov preložiť v štýle, “grilované tak, ako to máte radi”.


Cesto z obilnej múky je opečené na grilovacej platni (teppan). Medzi najčastejšie používané prídavné ingrediencie patrí napríklad kapusta, fazuľové klíčky, mäso alebo plody mora. Navrch sa pridáva okonomijaki omáčka (základ je worcesterská omáčka), sušené riasy, sušený tuniak, japonská majonéza a nakladaný zázvor.


Prvé písomné záznamy sa zmieňujú o jedle známom pod názvom funojaki, ktoré by moglo byť predchodcom okonomijaki. Aj, keď sú dobové prísady pomerne nejasné, predchodca mohol obsahovať pšeničnú múku. V druhej polovici obdobia Edo (1603 - 1868), sa slovom funojaki označovala palacinka, potretá miso pastou (pasta z fermentovaných sójových bôbov) z jednej strany. Slovo okonomijaki sa prvýkrát objavilo až v 30. rokoch minulého storočia, v jednom osackom obchode. Neskôr, po 2. sv. vojne, kedy bol nedostatok ryže, sa jedlo stalo lacnou a výdatnou alternatívou pre všetky vekové kategórie. Explózia popularity zabezpečila, aby  sa prísady do tohto jedla stali ešte širšie dostupnejšie, ako to bolo predtým. Akonomijaki rýchlo rástlo a dnes sa stalo jedným z najpopulárnejších japonských jedál.


V dnešnej dobe je okonomijaki známe hlavne vďaka svojim dvom hlavným variáciám. Prvá verzia sa primárne podáva v regióne Kansai a Osake, druhá v Hirošime. Jednoduchšia verzia týchto dvoch sa podáva v regióne Okinawa.


Kansai región

Najviac rozšírená verzia jedla po celom japonsku. Ide skôr o placku, ako o palacinku, pretože sa všetky ingrediencie zmiešajú dohromady, s pridaním najemno strúhaného koreňa jam a rybieho bujónu. Častokrát túto verziu servírujú v reštaurácii tak, že je dorobená priamo na stole zákazníka, ktorý tvorí platňa. Jedlo sa tak dokončí pred vašimi očami. Tento variant býva často doplňovaný lokálnymi surovinami. Niekedy označované aj ako “japonská pizza”, alebo “Osacké duchovné jedlo”.

Hirošimský región

Na rozdiel od verzie Kansai, je placka na hirošimský štýl vrstvená. Len v samotnom meste, je viac ako 2 000 okonomijaki reštaurácií a samotná prefektúra Hirošima, má vzhľadom  na počet obyvateľov, viac okonomijaki reštaurácii, ako kdekoľvek inde v Japonsku. Vrstvy sa skladajú zo samotnej “palacinky”, kapusty, rezancov, mäsa a vajíčka. Po tepelnej úprave, sa vrstvy dajú na seba a pridá sa už vyššie spomínaná poleva a posýpka. Obľúbený nápoj k tomuto jedlu, je pivo.


Určite sa bavíme o špecialite, ktorú stojí za to vyskúšať, v hociktorej verzii. Vieme vám určite poradiť, kde nájdete tie najlepšie miesta.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

7975
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

3660
K

Ázia  

Mongolsko, Japonsko, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

3735 4980€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola
Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 40 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy
Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania
Osaka - motor Japonska
Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 23 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: