Okonomijaki (ang. Okonomiyaki) je japonská špecialita vo forme slanej palacinky, niekedy skôr placky. Jej cesto môže byť s ďalšími ingredienciami premiešané, alebo sa môžu dať navrch, záleží na regionálnych zvyklostiach. Názov sa skladá z okonomi (お好み), čo môžeme voľne preložiť “ako to máš rád” a jaki (焼き), ktoré znamená grilované, alebo varené. Doslova môžeme názov preložiť v štýle, “grilované tak, ako to máte radi”.
Cesto z obilnej múky je opečené na grilovacej platni (teppan). Medzi najčastejšie používané prídavné ingrediencie patrí napríklad kapusta, fazuľové klíčky, mäso alebo plody mora. Navrch sa pridáva okonomijaki omáčka (základ je worcesterská omáčka), sušené riasy, sušený tuniak, japonská majonéza a nakladaný zázvor.
Prvé písomné záznamy sa zmieňujú o jedle známom pod názvom funojaki, ktoré by moglo byť predchodcom okonomijaki. Aj, keď sú dobové prísady pomerne nejasné, predchodca mohol obsahovať pšeničnú múku. V druhej polovici obdobia Edo (1603 - 1868), sa slovom funojaki označovala palacinka, potretá miso pastou (pasta z fermentovaných sójových bôbov) z jednej strany. Slovo okonomijaki sa prvýkrát objavilo až v 30. rokoch minulého storočia, v jednom osackom obchode. Neskôr, po 2. sv. vojne, kedy bol nedostatok ryže, sa jedlo stalo lacnou a výdatnou alternatívou pre všetky vekové kategórie. Explózia popularity zabezpečila, aby sa prísady do tohto jedla stali ešte širšie dostupnejšie, ako to bolo predtým. Akonomijaki rýchlo rástlo a dnes sa stalo jedným z najpopulárnejších japonských jedál.
V dnešnej dobe je okonomijaki známe hlavne vďaka svojim dvom hlavným variáciám. Prvá verzia sa primárne podáva v regióne Kansai a Osake, druhá v Hirošime. Jednoduchšia verzia týchto dvoch sa podáva v regióne Okinawa.
Kansai región
Najviac rozšírená verzia jedla po celom japonsku. Ide skôr o placku, ako o palacinku, pretože sa všetky ingrediencie zmiešajú dohromady, s pridaním najemno strúhaného koreňa jam a rybieho bujónu. Častokrát túto verziu servírujú v reštaurácii tak, že je dorobená priamo na stole zákazníka, ktorý tvorí platňa. Jedlo sa tak dokončí pred vašimi očami. Tento variant býva často doplňovaný lokálnymi surovinami. Niekedy označované aj ako “japonská pizza”, alebo “Osacké duchovné jedlo”.
Hirošimský región
Na rozdiel od verzie Kansai, je placka na hirošimský štýl vrstvená. Len v samotnom meste, je viac ako 2 000 okonomijaki reštaurácií a samotná prefektúra Hirošima, má vzhľadom na počet obyvateľov, viac okonomijaki reštaurácii, ako kdekoľvek inde v Japonsku. Vrstvy sa skladajú zo samotnej “palacinky”, kapusty, rezancov, mäsa a vajíčka. Po tepelnej úprave, sa vrstvy dajú na seba a pridá sa už vyššie spomínaná poleva a posýpka. Obľúbený nápoj k tomuto jedlu, je pivo.
Určite sa bavíme o špecialite, ktorú stojí za to vyskúšať, v hociktorej verzii. Vieme vám určite poradiť, kde nájdete tie najlepšie miesta.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Japonsko
- Hrad v Osake
- 10 najväčších chýb, ktoré v Japonsku radšej nerobiť
- Šinzo Abe – vražda japonského premiéra
- Shinkansen - pýcha japonskej infraštruktúry
- Onsen - tradičné japonské kúpele
- Hirošima - spomienka na Sadako Sasaki
- Japonsko - na deň Tokijčanom
- Japonsko - tajomstvá ostrova Miyajima
- Plastové jedlo v Japonsku
- Japonský Kiyomizu-Dera konečne zrekoštruovaný
- Japonsko - vlak ktorý rozváža sushi
- Saké - výroba tradičného japonského nápoja
- (Naša) posledná večera v Japonsku
- Ako chutí Japonsko?
- Shinsekai - v uličkách historickej Osaky
- Akvárium v Osake
- Japonsko - kde je najlepšia gyoza?
- Najfotografovanejšia pamiatka Japonska
- Kjótska hlavná stanica - mesto v meste
- Kobe - najlepšie steaky na svete?