Protesty v Iráne

Protesty v Iráne Smrť mladej Kurdky

Masha Amini bola mladá Kurdka, ktorú 13. septembra 2022 zatkli v Teheráne príslušníci mravnostnej polície, podľa ktorých nemala správne zaviazaný hidžáb. V krajine totiž platí zákon, podľa ktorého musia mať všetky ženy v Iráne zahalené vlasy. Masha podľa oficiálnej verzie dostala v cele po zadržaní infarkt, avšak podľa druhej ju brutálne zbili a na následky zranení po zopár dňoch zomrela.

Jej smrť vyvolala vlnu protestov v celej krajine, počas ktorých do dnešných dní zahynulo 215 ľudí. Situácia však priamo na mieste nebola taká vážna, ako sa na prvý pohľad javila. Počas našej cesty po Iráne sme sa nestretli ani s jedným protestom a, našťastie, sme nemuseli meniť náš program. Jediný náznak toho, že sa niečo deje, boli tri mladé ženy, ktoré prišli do jedného obchodu pri našom hoteli v Širáze nezahalené a každý tak mohol vidieť ich dlhé vlasy.

Nikto im na to nepovedal ani slovo. Žiadne vášne ani nadávky zo strany ostatných kupujúcich alebo predavača. Žeby naozaj režim strácal podporu nielen medzi liberálnou mládežou (ktorá ho nikdy nepodporovala), ale aj medzi „bežným“ ľudom? Uvidíme. Zatiaľ to vyzerá tak, že ani jedna strana – protestujúci ani vláda, nechce ustúpiť, a tak je zahaľovanie žien v Iráne stále povinné.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Irán


náročnosť

12 dní

Trvanie

2796 3495€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

3936 4920€
E

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Irán, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

27 dní

Trvanie

4319 5759€
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: