Rafík Hariri – bývalý premiér Libanonu

Rafík Hariri – bývalý premiér Libanonu

Libanon je krajinou Blízkeho Východu, ktorého identitu vždy formovala jeho politická história. Tá bola veľkú porciu času búrlivá, no v nedávnej histórii bola najbúrlivejšia počas občianskej vojny, ktorá trvala od roku 1975 po rok 1990. Pôvod občianskej vojny bol náboženský, keďže sa v Libanone nachádza až 18 rôznych náboženstiev. Politická moc v krajine bola vždy rozdelená medzi jednotlivé náboženstvá, toto rozdelenie sa však časom stalo nespravodlivé. Regionálne konflikty, najmä s Izraelom vo veľkej miere dopomohli k začatiu občianskej vojny.

Tá sa skončila podpísaním Taífskej dohody v roku 1989, ktorá vo veľkom zapríčinila ukončenie občianskej vojny. Jedným z hlavných autorov tejto dohody bol práve Rafík Hariri, ktorý veľkú časť svojho života prežil v Saudskej Arábii. Pracoval ako poradca pre jedného zo saudských princov a vytvoril firmu, ktorú saudská kráľovská rodina v budúcnosti využívala ako hlavnú stavebnú firmu pre kráľovskú rodinu. Inými slovami, v Saudskej Arábii si slušne zarobil.

Keď sa v 80. rokoch vrátil do Libanonu, začal finančne podporovať rôzne skupiny obyvateľstva postihnuté občianskou vojnou. Pomáhal taktiež čistiť ulice Bejrútu po dopade vojny. Počas nasledujúcich rokov získal veľkú popularitu a preto sa stal aj jedným z hlavných tvorcov Taífskej dohody. Po skončení občianskej vojny mu jeho angažovanosť v politike priniesla post predsedu vlády, ktorého sa ujal v roku 1992. Počas prvého roka zaznamenal úspech vďaka jeho finančnej politike, keď dokázal znížiť infláciu a zvýšiť HDP krajiny. Keď však v roku 1998 končil ako premiér, krajina bola v obrovskom dlhu, ktorý počas jeho vlády narástol o 540 %.

Predsedom vlády sa stal aj druhýkrát v roku 2000, no aj toto funkčné obdobie bolo poznačené kontroverziami, najmä obvineniam z korupcie a zlej zahraničnej politike, keďže v krajine stále sídlili sýrske jednotky. Ako premiér však zaviedol veľa vzdelávacích a sociálnych reforiem, ktoré boli obyvateľmi veľmi ocenené. V roku 2004 znovu odstúpil ako premiér Libanonu.

Turbulentná politická situácia však Haririho dobehla aj po jeho politickej kariére. 14. februára v roku 2005, keď jeho konvoj prechádzal okolo hotela St. George v centre Bejrútu, v jednom z áut, ktoré boli pristavené na ceste bola detonovaná bomba, ktorá mala ekvivalent asi 1 tony TNT (!!). Tento výbuch zabil 22 ľudí vrátane Haririho, členov jeho ochranky a aj civilistov. Pri vyšetrovaní sa zistilo, že kvôli možným rôznym alternatívam cesty Haririho konvoja boli nastražené ďalšie 3 bomby o rovnakej sile.

Haririho smrť šokovala libanonskú verejnosť a započala takzvanú Cédrovú revolúciu, v ktorej sa ľudia požadovali odchodu sýrskych vojsk z krajiny, čo sa aj nakoniec podarilo. Z atentátu boli obvinení štyria členovia šítskej politickej strany a militantnej skupiny Hizballáh, ktorí však obvinenia dodnes odmietajú.

Rafík Hariri je dnes pochovaný v centre Bejrútu, neďaleko od miesta atentátu, na malom námestí vedľa Modrej mešity. Spolu s ním je tam pochovaných aj niekoľko členov jeho ochranky, ktorí súhlasili s pochovaním vedľa svojho šéfa. BUBO toto miesto pravidelne navštevuje pri prehliadke Bejrútu na našom zájazde Libanonom.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Sýria, Irak, Libanon


náročnosť

10 dní

Trvanie

2450 3500€
K

Ázia  

Libanon, Jordánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

2670 3256€
E

Ázia  

Sýria, Libanon


náročnosť

10 dní

Trvanie

4389
TOP 10 miest, ktoré sa oplatí navštíviť v Libanone Blog

Blog TOP 10 miest, ktoré sa oplatí navštíviť v Libanone

Libanon je krajina, ktorá je rozlohou takmer päťkrát menšia ako Slovensko, no má takmer identický počet obyvateľov. Na malej ploche sa tiež vďaka…

Erik Almáši 13 min. čítania
Bejrút – prehliadka a tipy Bejrút

Bejrút Bejrút – prehliadka a tipy

Bejrút je pre mnohých cestovateľov veľkým prekvapením. Poklad Blízkeho východu s množstvom kontrastov, ktorý sa prirovnáva k Parížu. A nie nadarmo.…

Monika Šeniglová 10 min. čítania
Sunniti vs šiiti a čo sa stalo v Karbale Blog

Blog Sunniti vs šiiti a čo sa stalo v Karbale

V Bahrajne, kde vládne sunnitský vladár, ale väčšina poddaných sú šiiti (shia), mi moja známa, pôvodom Nemka, ktorá žije v ostrovnej krajine…

Ľuboš Fellner 56 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: