Sardoba z Malikrabotu

Sardoba z Malikrabotu

Ak as vydáte z Buchary na sever cez mesto Navoi, musíte prechádzať okolo starobylého miesta zvaného Malikrabot (niekedy aj Malik-i-Rabot), ktoré kedysi stálo na obchodných cestách križujúcich priestor Hodvábnej cesty. Dnes nejde o významné miesto, no fakt, že tu dodnes stoja ruiny karavanseráju a sardoba napovie, že v minulosti to tu rozhodne stálo za to.

Sarboda je špecifická črta architektúry tu na Hodvábnej ceste v Uzbekistane. Tá z Malikrabotu patrí medzi najkrajšie v celej krajine. Postavili ju ešte v priebehu 13. storočia, teda v tom najhoršom storočí pre Strednú Áziu, kedy sa týmto regiónom prehnala pohroma v podobe Džingischána a jeho synov. Sarboba pôvodne zásobovala vodou neďaleký karavanseraj (dnes ho nájdete cez cestu) a jej rezervoár bol dokonca až 13 metrov pod zemou. V jednoduchosti je sardoba práve miesto, ktoré sa neodmysliteľne spája s vodou. Tá bola elementárna pre prežitie karavan, a tak si ľudia sardoby vážili ako oko v hlave.

Dnes už prešla rekonštrukciou, a tak si ju viete pozrieť tak, ako kedysi skutočne vyzerala. Môžete dokonca zísť niekoľko schodov do prítmia a na vlastné oči uvidíte, ako tu uskladňovali vodu. Tá sa sem dostávala dokonca tak, že sa z rieky Zerafšán prekopal podzemný kanál, a tak nebola o vodu žiadna núdza.

Zlatý vek zažívali sardoby za vlády Abdulláha Chána II. Šajbániho, ktorý vládol medzi rokmi 1583 až 1598 a ktorý počas svojho života nechal postaviť a obnoviť takmer 400 sardob pozdĺž Hodvábnej cesty. Malikrabot patrí možno k miestam, o ktorých ste nikdy nepočuli, no zaujme vás!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Uzbekistan


náročnosť

10 dní

Trvanie

2263 2760€
K

Ázia  

Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

8 dní

Trvanie

2076 2595€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

3936 4920€
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Najväčší európsky cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Najväčší európsky cestovateľ

Bol, či nebol v Číne? Priniesol Marco Polo špagety do Číny, papierové peniaze a okuliare z Mongolska a vyspal sa so stovkou Tibeťaniek? Do konca…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Kyzylkum. Alexander Veľký, púšť aj jurty Kyzylkum

Kyzylkum Kyzylkum. Alexander Veľký, púšť aj jurty

Ísť zo Samarkandu do Buchary priamou cestou je najjednoduchšie, čo môžete spraviť, ale otázka znie, prečo by ste to robili, keď sa môžete odkloniť…

Tomáš Kubuš 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: