Azerbajdžanské Šeki má jednu obrovskú, chutnú zaujímavosť a tou je najlepšia chalva na celom Kaukaze.Dnes večer zaspávame s panorámou kaukazských hôr, ktoré svojim náručím zvierajú historické mestečko Šeki ležiace na obchodnej ceste, ktorá sa neskôr napájala na legendárnu Hodvábnu cestu. Ešte ráno sme sa túlali prebúdzajúcim sa bazárom v Baku a pohľadali sme najhodnotnejší kaviár z kaspického jesetera, teda konkrétne z belugy, ktorý sa teší najväčšej popularite a momentálne sa 100 gramov tohto kaviáru pohybuje v bazárovom svete okolo sumy 85 euro. Z roka na rok je drahší a drahší a Azerbajdžanci len s nostalgiou spomínajú na roky dávno minulé, kedy bol extrémne lacný. Na začiatku 20.storočia ho tu dokonca bolo toľko, že britskí vojaci ho fasovali do svojho denného prídelu. Určite im už musel liezť hore krkom. Teraz nám nič nebránilo pobrať sa do zeleného Šeki. Historický klenot utopený na predhorí Kaukazu je najkrajším azerbajdžanským miestom a cítiť z neho neskutočný pokoj. Prešli sme sa nádherne maľovanými miestnosťami Chánovho paláca, pohľadali na stenách symboly kvetov, vtákov, cyprusov, levov, ale aj bitiek a vojakov. Palác z 18.storočia sa právom považuje za jednu z najkrajších pamiatok celého Azerbajdžanu. Dozvedel sme sa čo to aj o Kaukazskom Albánsku, ktoré je v našich končinách takmer neznámym pojmom a po tom ako sme sa nadýchli príbehu starého karavanserajú sme sa ocitli na veľmi presladenom mieste. Šeki nie je široko ďaleko známe len pre svoju históriu, ale aj ako hlavné mesto chalvy, najznámejšej cukrovinky spod Kaukazu. Vieme, kde leží najlepší obchodík s dlhoročnou tradíciou a extrémne čerstvou chalvou a tak sme sa pustili do ochutnávky sladučkých kúskov. S BUBO sem chodíme roky, lebo radi hľadáme to najlepšie čo nám krajiny ponúkajú. Naozaj nikde naokolo nenájdeme lepšiu chalvu ako tú, ktorú sme si dali my. Chalva zo Šeki je pojem, že ľudia v Baku sa slastne zalizujú pri spomienke na ňu a vždy keď sa vyberú do týchto končín, musia si vziať nejakú domov. Predstavte si obrovskú tácku plnú chalvy, ktorá sa pečie celý deň a miešajú sa v nej chute horského medu, vlašských či lieskovcových orechov, koriandru, kardamónu. S ničím sa nešetrí a tak pri zahryznutí cítiť ako vyteká med a ústa sú plne orieškov z lokálnych stromov. Fantastická chuť. Veď doma ochutnáte, pretože takmer každý si kúsok tohto sladkého pokladu odnáša so sebou. Podvečer sme sa ešte potúlali Šeki a následne sa stretli na kaukazských hodoch, aby sme si užili poslednú azerbajdžanskú večeru a ochutnávali sme nielen miestnu polievku, ale aj rôzne šaláty, grilované jahňacie mäso, nakladané bylinky, uhorky ale aj slivky či hrušky a všetko vytváralo zaujímavú spleť chutí. Toto sú zážitky! Kaukaz nie je len o histórii či pamiatkach, ale aj o gastronomických zážitkoch. Zajtra sa začnú odvíjať nové chute a zážitky, pretože máme namierené do Gruzínska!
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Azerbajdžan
- Krajina ohňa
- Čierna záhrada, Náhorný Karabach
- Náhorný Karabach
- Dievčenská veža v Baku
- Fontánové námestie v Baku
- Bahenné sopky
- Karavanseraj v Šeki
- Ropa v Azerbajdžane
- Petroglyfy v Qobustane
- Z Gruzínska do Azerbajdžanu
- Šamaxi - najstaršia mešita Azerbajdžanu
- Chrám ohňa Ateshgah
- Noemova archa v Nachičevane