Zaujímavé fakty o hrochoch

Zaujímavé fakty o hrochoch

O hrochovi je známe, že je jedným z najnebezpečnejších pre človeka z ríše zvierat. Predpokladá sa, že hroch je zodpovedný každoročne za približne 500 ľudských úmrtí v Afrike. Konflikty medzi hrochom a človekom sa dejú hlavne na brehoch sladkovodných vôd, nakoľko je to prirodzeným prostredím pre oboch. Hroch je mimoriadne teritoriálny, a tak človek, ktorý príde po vodu, alebo rybár mu jednoducho prekáža. 

Ďalším zaujímavým faktom je, že hrochy nie sú dobrí plavci. V skutočnosti sa ani nevznášajú. Hrochy nie sú so svojou nie najštíhlejšou tvárou, okrúhlym telom, pahýľovými nohami a krátkym zavalitým chvostom rozhodne nie je kandidátom na majstrovstvá sveta v synchronizovanom plávaní. Ako sa ale teda pohybujú vo vode? Všetko je to o vztlaku. Hrochy majú extrémne ťažké kosti, ktoré poskytujú dostatočnú váhu na to, aby ostali stáť na dne. Na kontrolu vztlaku im rovnako pomáha aj vzduch v pľúcach, Jednoducho sú to majstri zvieracieho sveta vo vyvažovaní vztlaku, aby ostali v kontakte s korytom rieky. 

Hrochy dokonca aj spia pod vodou. Keď potrebujú vzduch, spustí sa mimovoľný reflex, ktorý ich vymrští nad hladinu pre nádych a opäť zostúpia bez prebudenia. Sú schopné zadržať dych až na 5 minút. 

Hrochy trávia väčšinu času na plytčine, kde môžu chodiť, ležať na bruchu. Hroch môže prejsť po súši pri nočných výletoch až 10 kilometrov. O vytrvalosti hrochov svedčí aj príbeh hrošice Huberty, ktorá išla z Juhoafrickej republiky až do Londýna.

Ďalšou otázkou je, či taký hroch je mäsožravec. Existujú totiž rôzne dôkazy vo forme fotografií a videí hrochov, ktoré zabíjajú a odchytávajú rôzne druhy antilop, často keď sú bezmocne uviaznuté v bahne a nedokážu sa vyslobodiť. Aj napriek tomu, že je hroch bylinožravý, je tiež veľký oportunista a sem tam, keď sa mu podarí zjesť aj nejakú impalu, alebo zebru, tak jednoducho neváha. Najprv sa predpokladalo, že takéto prípady mäsožravého správania sú jednorazové zvláštnosti, ale boli pozorované v širšom rozsahu.

Mohli by vás zaujímať ďalšie BUBO safari zážitky:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
K

Afrika  

Namíbia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4064 5080€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Botswana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4957
Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty Prémiový blog

Prémiový blog Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty

Túra. Čo si predstavíte pod týmto slovom? Väčšinou zrejme strmé lesnaté kopce či nezdolateľné zasnežené vrchy a horské masívy, na ktoré sa stúpa…

Viktor Háber 14 min. čítania
​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie Windhoek

Windhoek ​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie

Windhoek je jednou z najmladších metropol sveta, veď je hlavným a najväčším mestom krajiny, ktorá si svoju nezávislosť vydobyla až v roku 1990 –…

Martin Hrnko, Viktor Háber 9 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: