Okonomiyaki v Hirošime: Najlepšia japonská placka

J

Juraj Lošonský

Včera okolo obeda sme dorazili do Hirošimy, kde sme sa prepravili japonským Shinkansenom. Cesta z 800 kilometrov vzdialeného Tokia nám vďaka prepravným rýchlostiam - dosahujúcim 320 kilometrov za hodinu - ubehla veľmi rýchlo. Dovedna trvala menej ako 4 hodiny. Po ubytovaní v hoteli Grand Fresa vo výbornej lokalite a s vyhliadkou na mierový park a múzeum sme sa vybrali na prehliadku. Príprava, zhodenie bomby, následky a zabránenie ďalšiemu podobnému nešťastiu. To sú hlavné témy a motívy hirošimského múzea. Nasleduje prehliadka naprieč parkom a prejdenie okolo najznámejšej budovy, teda Atómového domu, ktorá prežila výbuch. Následne ešte prechádzame do bočnej uličky. Tu stojí malá tabuľka s nápisom “hypocentrum”, pričom práve tu vo výške 600 metrov nad nami 6. augusta 1945 o 8:15 vybuchla atómová bomba “little boy”. Explózia vyvolala bezprostrednú teplotu vzduchu viac ako 5 tisíc stupňov Celzia okamžite zabila 70 000 ľudí a na následky ožiarenia do konca roku 1945 zomrelo ďalších 70 000 ľudí, spolu to bolo 40% celkovej populácie Hirošimy. Dnes je však toto mesto s čiernou škvrnou vo svojej histórii iné - ide o moderné, živé mesto s populáciou 1,2 milióna obyvateľov. Prechádzame cez rušnú nákupnú ulicu Hondori, ktorá tvorí moderné centrum mesta, až na jej koniec, kde nás čaká dnešný gastronomický zážitok - Okonomiyaki. Je to tradičná japonská placka, ktorej názov by sa dal preložiť ako “to čo máš rád, upečené”. Už samotný názov nám evokuje, že sa bude skladať z viacerých ingrediencií. Základnú variantu tvorí placka, podobná našej palacinke, ku ktorej sa takpovediac pripojí ešte kapusta, klíčky, rezance, slanina a na vrchu nesmie chýbať vajíčková palacinka potretá štedrou vrstvou “okonomiyaki omáčky”. Tá je podobná Worčestrovej omáčke. Samozrejme, túto základnú verziu si môžete vylepšiť o ďalšie ingrediencie ako syr, chobotnice, tuniak, morské plody a iné. Príprava jedla prebieha na stole pred vami a pre všetkých súčasne. Práve tu sa ukáže majstrovstvo kuchára, ktorý nám predvedie svoje zručnosti. Ako sa hovorí, oči jedia prvé a my s úžasom pozeráme na celý proces prípravy, pokiaľ nám placka “nepristane” na stôl priamo pred nami. Potom sa už s chuťou púšťame do hirošimskej špeciality Okonomiyaki.



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Japonsko