Americká ambasáda v iránskom Teheráne

Americká ambasáda v iránskom Teheráne

Jedným zo zaujímavých miest Teheránu je bývalá americká ambasáda alebo aby som bol presnejší „Hniezdo špionáže“. Bývalá ambasáda leží hneď vedľa teheránskej zastávky metra Taleqani a dnes patrí k symbolom hlavného mesta.

Americká ambasáda stojí v meste už od roku 1951, po tom, ako ju naprojektoval architekt Ides van den Gracht, ktorý má na svedomí aj americkú ambasádu v tureckej Ankare. Pripomínala americké stredné školy a medzi rokmi 1951 a 1979 bola hlavným americkým bodom v meste. Všetko sa zmenilo pádom Šáha a príchodom islamskej revolúcie, ktorá sa rozhorela v teheránskych uliciach začiatkom februára v roku 1979. Trvalo pár mesiacov, kým sa tu nič nedialo, no v novembri 1979 na ambasádu zaútočilo niekoľko stoviek študentov a zajali 66 rukojemníkov. Veľká dráma, ktorá sa dostala do kníh či filmov tak mohla začať. Prebehli rokovania, nápady, ale dráma sa nekončí, hoci Iránci prepustili niekoľko rukojemníkov. Šesť amerických zajatcov ušlo na kanadskú ambasádu a ich príbeh nájdete vo filme Argo. Veci sa zamotávajú, keď žiadajú za rukojemníkov vydať šáha Pahlavího a Američania napokon zmrazia iránske účty v USA. V apríli 1980 naplánovali Američania záchrannú akciu, no všetko sa na nej pokazilo a vyžiadala si smrť ôsmich amerických vojakov. Bez výsledku. Jimmy Carter ako americký prezident zlyhal a zrejme práve tieto udalosti ho stáli voľby v roku 1980, kde ho porazil Ronald Reagan. Tu sa veci rýchlo pohli a presne v ten istý deň (20.1.1981) ako mal Reagan inauguráciu ako americký prezident, Iránci po 444 dňoch prepustili ostávajúcich rukojemníkov.

Dnes je ambasáda akýmsi bizarným miestom, ktoré neprehliadnete, pretože jej múry sú pokreslené zvláštnymi maľbami. Boli tu aj pred rokmi, ale teraz vidím prvý krát ambasádu po tom, ako ju celú premaľovali. Ikonická socha slobody premenená na smrtku zmizla, no nahradili ich ďalšie obrázky. Väčšina z nich pôsobí až tragikomicky a tak tu môžete nájsť obrázky od výmyslu propagandistického sveta. Amerického orla zvierajúceho striekačky s drogami, sochu slobody s odpadnutou rukou, všimnete si tváre smrtky vybiehajúce z múru, ale aj alternatívne „návrhy“ americkej vlajky. Toto miesto rozhodne treba vidieť!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Irán


náročnosť

12 dní

Trvanie

2796 3495€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

3936 4920€
E

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Irán, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

27 dní

Trvanie

4319 5759€
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: