Iránska kuchyňa

Iránska kuchyňa Gurmánsky Esfahán

Niet krajšieho mesta v Perzii než Esfahán a niet chutnejšej kuchyne než iránska!. To je veta, ktorú si v hlave zopakuje snáď niekoľko krát každý návštevník Iránu. V Esfaháne sme sa okrem spoznávania nádherných zákutí rozprávkových mešít a okúzľujúcich palácov venovali aj perzskej gastronómii. Prvé iránske dni sme samozrejme ochutnávali rôzne variácie kebabov, ktorým sa človek v Iráne nevyhne. Poznáme kurací kebab, kebab z mletého mäsa, ale celkom nám chutí aj jahňací ku ktorému samozrejme nechýba ani kopec ryže zafarbenej šafránom. Dnes sme však kebaby odložili bokom a pustili sa do tradičnej perzskej kuchyne. Na obed sme sa nechali zlákať vidnou perfektnej omáčky z granátových jabĺk a vlašských orechov v jedle fesenjun a boli sme očarení jeho netradičnou chuťou. Na námestí sme si vychutnali domácu zmrzlinu faludé s ľadovými slížikmi z ryžovej múky ochutenej o sladkú citrónovú šťavu a napokon sme zapadli v tradičnej perzskej čajovni. Na stole pohár čierneho čaju, v miske nahrubo nasekaný cukor nabat a sladké koláčiky a okolo nás Iránci odfukujúci dym z vodných fajok. Stará Perzia sa odrazu vynorila z jemného dymu a aspoň na chvíľku sa vznášala priestorom. Človek tu vypije niekoľko čajov, no sedel by tu aj hodiny. Chýbal tu už len rozprávač príbehov zo Šáhnáme, potulný derviš a boli by sme o sto, dvesto rokov dozadu. Po nákupoch na okolitých bazároch sme si dali večeru priamo na námestí a ochutnali jedlá ako kask-e bademjun, teda baklažánové pyré, khorest s kúskami mäsa a baklažánu, no prvý krát sme sa stretli aj s jedlom zvaným dizi. Jesť dizi to je doslova rituál. Človek pred seba dostane kovovú alebo kamennú nádobu a hlbokú misku. Najprv si vyleje šťavu do misky a to čo mu zostane v nádobe, teda kúsky mäsa, zemiaky, rajčiny, fazuľu rozomelie na kašu pripraveným roztláčadlom. Až potom sa vezmú kúsky chleba a pomaličky sa dizi vyjedá z nádoby, pričom sa dopĺňa lyžičkami z vývaru. Vysvietené námestie plné nádherných stavieb nás vyprevádzalo v noci do hotela a my sa tešíme z toho, že zajtra tu strávime ďalší deň.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Irán


náročnosť

12 dní

Trvanie

2912 3595€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

4280 5035€
E

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Irán, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

27 dní

Trvanie

4669 7295€
Najfantastickejšie festivaly sveta
Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty
Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania
Alexander Macedónsky
Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 64 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: