Iránska kuchyňa

Iránska kuchyňa Gurmánsky Esfahán

Niet krajšieho mesta v Perzii než Esfahán a niet chutnejšej kuchyne než iránska!. To je veta, ktorú si v hlave zopakuje snáď niekoľko krát každý návštevník Iránu. V Esfaháne sme sa okrem spoznávania nádherných zákutí rozprávkových mešít a okúzľujúcich palácov venovali aj perzskej gastronómii. Prvé iránske dni sme samozrejme ochutnávali rôzne variácie kebabov, ktorým sa človek v Iráne nevyhne. Poznáme kurací kebab, kebab z mletého mäsa, ale celkom nám chutí aj jahňací ku ktorému samozrejme nechýba ani kopec ryže zafarbenej šafránom. Dnes sme však kebaby odložili bokom a pustili sa do tradičnej perzskej kuchyne. Na obed sme sa nechali zlákať vidnou perfektnej omáčky z granátových jabĺk a vlašských orechov v jedle fesenjun a boli sme očarení jeho netradičnou chuťou. Na námestí sme si vychutnali domácu zmrzlinu faludé s ľadovými slížikmi z ryžovej múky ochutenej o sladkú citrónovú šťavu a napokon sme zapadli v tradičnej perzskej čajovni. Na stole pohár čierneho čaju, v miske nahrubo nasekaný cukor nabat a sladké koláčiky a okolo nás Iránci odfukujúci dym z vodných fajok. Stará Perzia sa odrazu vynorila z jemného dymu a aspoň na chvíľku sa vznášala priestorom. Človek tu vypije niekoľko čajov, no sedel by tu aj hodiny. Chýbal tu už len rozprávač príbehov zo Šáhnáme, potulný derviš a boli by sme o sto, dvesto rokov dozadu. Po nákupoch na okolitých bazároch sme si dali večeru priamo na námestí a ochutnali jedlá ako kask-e bademjun, teda baklažánové pyré, khorest s kúskami mäsa a baklažánu, no prvý krát sme sa stretli aj s jedlom zvaným dizi. Jesť dizi to je doslova rituál. Človek pred seba dostane kovovú alebo kamennú nádobu a hlbokú misku. Najprv si vyleje šťavu do misky a to čo mu zostane v nádobe, teda kúsky mäsa, zemiaky, rajčiny, fazuľu rozomelie na kašu pripraveným roztláčadlom. Až potom sa vezmú kúsky chleba a pomaličky sa dizi vyjedá z nádoby, pričom sa dopĺňa lyžičkami z vývaru. Vysvietené námestie plné nádherných stavieb nás vyprevádzalo v noci do hotela a my sa tešíme z toho, že zajtra tu strávime ďalší deň.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Irán


náročnosť

12 dní

Trvanie

2796 3495€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

3936 4920€
E

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Irán, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

27 dní

Trvanie

4319 5759€
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: