Japonci vám ponúknu prehliadku verejných toaliet

Japonci vám ponúknu prehliadku verejných toaliet

O japonských toaletách hovoria návštevníci krajiny ešte aj po tom, čo sa vrátia domov zo zájazdu do Japonska. Prekvapia nielen svojou funkciou bidetu, automatickeho splachovania, ale aj možnosťou pustiť si hudbu alebo zvuky prírordy, aby bolo ľahšia zakrýť zvuky, ktoré človek pri tejto činnosti produkuje.

Veda dokonca nie je len vo funkciách, ale aj v dizajne. napríklad presklené toalety, ktoré majú podľa japoncov ukázať, aké sú čisté ešte predtým, ako do nich vstúpite. O svoje súkromie sa však nemusíte báť, akonáhle sa v na toalete zamknete, sklá sa automaticky stanú nepriehľadnými.

Projekt, samozrejme, dosiahol požadovaný výsledok. Podľa prieskumu Nippon Foundation sa spokojnosť s týmito 17 zariadeniami zvýšila zo 44 %, na 90 %, zatiaľ čo negatívne vnímanie verejných toaliet kleslo vo všeobecnosti z 30 % na 3 %.

Japonsku by koniec koncov mohla počet verejných toaliet závidieť ktorákoľvek iná krajina, keďže hlavné mesto Tokio s 14 miliónmi obyvateľov sa môže pýšiť 53 toaletami na 100 000 obyvateľov. Pre porovnanie, Londýn ich má iba 14 na 100 000 obyvateľov.

Aktuálne sa témou verejných toaliet zaoberá aj nový medzinárodný film od nemeckého režiséra Wima Wendersa - Skvelé dni (Perfect days), ktorý sleduje príbeh Hirayamu, tokijského čističa záchodov. Film mal potenciál získať cenu za najlepší medzinárodný film na Academy Awards, napokon však zvíťazil britský The Zone of Interest.

Predstavitelia tokijskej mestskej časti Shibuya, ktorej patria toalety vo filme, sa chytili výhodnej publicity a ponúkajú prehliadku 17 toaletných zariadení dizajnovaných architektmi, ako sú Tadao Ando a Šigeru Ban. Musíte sa však dostať na autobusovú prehliadku, ktorá sa uskutočňuje iba dvakrát za týždeň. Všetky toalety sú čistené trikrát za deň a raz za mesiac sú kontrolované tzv. „toaletným konzultantom”. Všetky sú prístupné aj pre hendikepovaných ľudí.

Stála by vám takáto prehliadka za to? Niektoré toalety môžete vyskúšať na našej zlatej ceste Japonskom.

Prečítajte si aj súvisiace blogy:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6168 7257€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2492 3560€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4544 6990€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: