Mennoniti - Amiši Strednej Ázie

Mennoniti - Amiši Strednej Ázie

Jednou z perál Uzbekistanu je kompaktná, príjemná, ráno ospalá, no cez deň životom pulzujúca Khiva. Khivu milujeme i my v BUBO. Ichan Kala je opevnené historické centrum mesta, kde môžeme nájsť a vidieť niektoré z najzachovalejších príkladov islamskej architektúry v Strednej Ázii. Medzi pôvodnými a zrekonštruovanými budovami z 12. až 19. storočia sú mešity, minarety, madrasy (školy) a množstvo malých múzeí, ktoré rozprávajú príbeh tohto slávneho mesta.

Mennonitské artefakty zapĺňajú jedno z týchto múzeí. Prečo by sa uzbeckí moslimovia a návštevníci Chivy zaujímali o mennonitov, a odkiaľ vzali mennonitské oblečenie, poľnohospodárstvo, nástroje, kuchynské náčinie a iné predmety? V BUBO vám dáme odpovede na všetko!

Verte tomu alebo nie, ruskí mennoniti žijúci na území dnešnej Ukrajiny sa koncom 19. storočia presťahovali do Strednej Ázie. Keď mnohí ďalší odišli do Severnej Ameriky – amiši, táto skupina viac ako 80 rodín odcestovala do dnešného Uzbekistanu, aby unikla odvodu do ruskej armády, zachovala si autonómiu pri vyučovaní svojich detí a pretože verila, že Kristus sa čoskoro vráti na Východ.

Skúmanie aspektov Strednej Ázie pravidelne prináša nečakané a neuveriteľné príbehy. Príbehy také, aké píše len sám život. Taký je príbeh o nemeckých mennonitoch, ktorí v 18. storočí založili kolónie v Rusku po pozvaní Kataríny Veľkej pre Európanov, aby sa usadili na jej územiach. Katarína udelila mennonitom výnimku z vojenskej služby, ktorú cár Alexander o 100 rokov neskôr zrušil.

Pacifizmus je základnou hodnotou kresťanskej viery mennonitov: viac ako 10 000 odišlo z Ruska do Ameriky a skupina 100 rodín zamierila na východ pod vedením kazateľa Claasa Eppa, ktorý predpovedal, že sa tam s nimi Kristus stretne 8. marca 1889. Generál Kaufmann, ruský generálny guvernér Turkestanu  im pomohol vycestovať do Strednej Ázie na to, čo sa stalo známym ako The Great Trek.

Nanešťastie, keď dorazili do Taškentu, generál Kaufmann dostal mŕtvicu a čoskoro zomrel. Bucharský emír ich vyhnal zo svojich území a napokon chán Mohammad Rakhim z Chivy zachránil Mennonitov pred nájazdmi turkomanských kmeňov, keď ich pozval, aby sa usadili v Ak Metchet. (To znamená „Biela mešita“, ako ich susedia pomenovali vybielený kostol, ktorý osadníci postavili).

Kolónia si postavila malú germánsku dedinu asi 12 km od Khivy. Mennoniti sa stali akýsimi modernizačnými agentmi, ktorí priniesli nové poľnohospodárske produkty (zemiaky, paradajky, baklažány a uhorky), odolnejší dobytok a obchody mnohých druhov.

Remeselníci vyrobili okná, dvere, parkety, vyvinuli ozdobné vzory pre 10 kachľových pecí inštalovaných v paláci Nurullah-bai a namaľovali zložité vzory pestrofarebnými farbami pre chánov letný palác, ktorý si pozrieme i my na zájazdoch BUBO po Uzbekistane. Na zdobený strop tam mennonitskí umelci namaľovali krajinu, ktorá im evokovala spomienky na ich vzdialenú vlasť – zelené brehy Volgy a motívy mlynu.

Chán rozpoznal zručnosť a integritu nových osadníkov: angažoval ich nielen ako remeselníkov na svojich architektonických projektoch, ale aj ako správcov paláca a tútorov.

Komunita v Ak Metchet prekvitala až do roku 1935. Nemali núdzu o komunistickú rétoriku, pretože už Mennoniti tvorili úspešný kolektív. Naďalej odmietali sovietske pokusy presunúť ich do samostatných kolektívov, starších neskôr zastrelili a zvyšok komunity deportovali do Tadžikistanu v roku 1935, kde zostali viac ako 50 rokov v ťažkých podmienkach.

Mennoniti po celom svete sa dnes zúčastňujú výletov „The Great Trek“ a znovu navštevujú stredoázijské základne svojich predkov. Walter Ratliff o tejto epizóde histórie nakrútil dokument a napísal fascinujúci príbeh Pútnici na hodvábnej ceste: Stretnutie moslimov a kresťanov v Chive. Tak čo? Pridáte sa k nám na potulky po Hodvábnej ceste? Pozrite si naše zájazdy do Uzbekistanu.

K

Uzbekistan


náročnosť

10 dní

Trvanie

2263 2760€
K

Ázia  

Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

8 dní

Trvanie

2076 2595€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

3936 4920€
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Najväčší európsky cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Najväčší európsky cestovateľ

Bol, či nebol v Číne? Priniesol Marco Polo špagety do Číny, papierové peniaze a okuliare z Mongolska a vyspal sa so stovkou Tibeťaniek? Do konca…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Kyzylkum. Alexander Veľký, púšť aj jurty Kyzylkum

Kyzylkum Kyzylkum. Alexander Veľký, púšť aj jurty

Ísť zo Samarkandu do Buchary priamou cestou je najjednoduchšie, čo môžete spraviť, ale otázka znie, prečo by ste to robili, keď sa môžete odkloniť…

Tomáš Kubuš 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: