Moshir-al-Molk - najkrajší dom Esfahánu

Moshir-al-Molk - najkrajší dom Esfahánu

Málo známy dom Moshir-al-Molk v uličkách starého Esfahánu je klenotom, za ktorým sa oplatí vyraziť. Iránsky Esfahán je známy svojimi nádhernými pamiatkami. Má obrovské námestie obkolesené azda najkrajším príkladom perzskej architektúry. Má v sebe vzácne mosty aj arménsku štvrť Jolfa a v UNESCO má dokonca zápis Piatková mešita.

Aj napriek tomu sa v zaprášených uličkách ukrývajú neobrúsené diamanty, akým je presne historický dom Moshir-al-Molk. Nenápadne leží v starej esfahánskej štvrti na jednej z najstarších ulíc mesta. Poznali ju už v ére Safávidov, no výzdoba domu má v sebe prvky Kadžarovcov. Podobne, ako mnohé iné iránske domy, pri pohľade z vonku je nenápadný a nikdy by ste nepovedali, že sa vo vnútri bude skrývať bohatstvo.

Dom Moshir-al-Molk je dnes Múzeom islamského dedičstva, no viac ako samotné exponáty vás zaujme interiér samotnej budovy. Moshir-al-Molk, ktorému dom svojho času patril pôsobil ako minister Masúda Mirzu Zel el-Soltana, ktorý bol synom kadžarského panovníka Naser al-Dína Šáha. Po smrti Moshir-al-Molka sa z jeho rezidencia stala ambasáda Pruska a neskôr počas iránsko-irackého konfliktu sem dokonca umiestnili utečencov z iránskeho Chuzestánu.

V roku 2017 prešiel dom rekonštrukciou, a tak sa dnes môžete tešiť na mimoriadne krásny interiér. Kadžarské obdobie sa podpísalo pod farebné sklenené okná zvané Orosi, ale aj na výzdobe a maľbách.

Zaujímavosťou je, že na stenách nájdete aj „ruské“ obrázky z čias, kedy tu bola ambasáda a tie sú korunované maľovaným portrétom ruského cára Mikuláša. Niektoré miestnosti majú v sebe vitríny s islamským umením od kaligrafie po ozdobné škatuľky a neváhajte vyjsť na strechu s výhľadom na vnútorné nádvorie.

Ak sa nabažíte múzea, spravte to ako my v BUBO počas zájazdu v Iráne, sadnite si na skryté nádvorie a objednajte si kanvicu čierneho čaju, datľovú kávu alebo osviežujúci šerbet.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Irán


náročnosť

12 dní

Trvanie

3056 3595€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

4920
E

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Irán, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

27 dní

Trvanie

4281 6295€
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: