Zanzibar bojuje s nedostatkom alkoholu

Zanzibar bojuje s nedostatkom alkoholu Ohrozí turizmus?

Populárne súostrovie Zanzibar má problémy s nedostatkom alkoholu. Na ostrovoch chýba ako pivo, tak aj tvrdý alkohol. Príčinou nedostatku je to, že Zanzibarská kontrolná rada pre alkohol (ZLCB) oneskorila obnovenie povolení pre troch etablovaných importérov alkoholu, ktoré ho dodávali desaťročia. Dôvod je neznámy. Spoločnosti, ktoré po novom získali licenciu, zase nevedia naplniť turistický dopyt.

S nedostatkom alkoholu bojuje najmä sever Zanzibaru známy krásnymi plážami a luxusnými rezortmi. Turisti musia chodiť po alkohol do hlavného mesta Stone Town, ktoré sa snaží udržať si zásoby tak, aby splnilo dopyt. Samozrejme, pre nedostatok alkoholu vystrelili aj jeho ceny – pokiaľ máte na Zanzibare chuť na pivo, zaplatíte namiesto klasických 2 500 šilingov (zhruba jedno euro) rovno 5 000 šilingov. Populárne značky ako Safari sú pritom vraj úplne nedostupné.

"Už niekoľko dní tu máme nedostatok alkoholu. Nemyslím si však, že tento problém potrvá dlho, rovnako ako v podobných prípadoch, takže sa toho úplne nebojíme," ozrejmila pre BUBO naša spolupracovníčka zo Zanzibaru Sarah Sadian. V meste Stone Town je situácia podľa nej lepšia, problém majú rezorty a s tým súvisí aj nárast cien. "Očakávam však, že ľudia na vašom najbližšom zájazde sa už s týmto problémom vôbec nestretnú," myslí si.

Návštevnosť populárnych afrických ostrovov patriacich Tanzánii stúpa, no domáci sa boja, že nedostatok alkoholu spôsobí odliv turistov. A rovnako tak to, že niektorí zamestnanci v službách nedostanú výplaty a prídu o pracovné miesta.

Zanzibar, žiaľ, nedokáže vyriešiť tento problém ani výrobou piva. Tá je totiž na ostrove, ktorý je značne moslimský, zakázaná. Pokiaľ teda začiatkom roka 2024 plánujete dovolenku na Zanzibare, pripravte sa na scenár, že pivo vás počas horúcich dní neschladí.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Zanzibar, Tanzánia, Keňa


náročnosť

15 dní

Trvanie

5742 6380€
E

Afrika  

Zanzibar, Tanzánia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4790
E

Afrika  

Tanzánia


náročnosť

14 dní

Trvanie

5690
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: