Pokiaľ vám v Grécku donesú aperitív pred jedlom, rátajte s tým, že ide o ouzo. Tradičný grécky alkohol je ako súčasť gréckej kuchyne suchý aperitív s príchuťou anízu vyrobený z rektifikovaných destilovaných liehovín. Chutí podobne ako iné likéry tohto druhu: pastis, sambuca, rakı a arak. Pôvod slova ouzo nie je na 100 % známy, grécke slovníky ho však odvodzujú z tureckého slova üzüm, ktoré znamená hrozno.
Destilát ouzo má svoje korene v tsipouro, ktoré bolo údajne dielom skupiny mníchov zo 14. storočia na hore Athos. Jednu jeho verziu ochutili anízom a nakoniec sa začala nazývať ouzo. Rozmach ouza nastal po 19. storočí, keď bola založená prvá pálenica na ouzo v roku 1856. V 20. storočí slúžilo ouzo ako náhrada absinthu bez paliny. Dnes sa na výrobu ouza používa metóda destilácie pomocou medených destilačných prístrojov.
Ouzo sa zvyčajne mieša s vodou, niekedy je priesvitné, inokedy kalne biele či so slabým modrým nádychom. Je možné ho podávať aj s kockami ľadu. Najviac pasuje k rybám s hranolkami, olivami a syrom feta. Chuťovo je jemnejší ako absinth, no je tiež podobný sladkému drievku. Grécko môže od októbra 2006 nazývať ouzo ako výsostne grécky výrobok. Ouzo má aj svoje vlastné múzeum - na ostrove Lesbos.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Grécko
- Najlepšia grécka sladkosť
- Souvlaki - história gréckeho jedla
- Saganaki - úžasný grécky syr
- Tzatziki - história gréckej omáčky
- Aténska Akropola
- Kréta - zážitky z ostrova
- Disk z Faistu
- Rhodos a Johaniti
- Najlepší hotel v Aténach sa volá Grande Bretagne
- Atény - Národné archeologické múzeum
- Staroveké Delfy
- Epidauros - najlepšie zachované divadlo staroveku
- Korint a Apolónov chrám
- Aténska Agora
- Mys Sunion - najkrajší západ slnka
- Nafplio - prvé hlavné mesto Grécka
- Mykény - Agamemnón aj Schliemann
- Atény - najkrajšia štvrť Plaka
- Partenón (Grécko)
- Knosos (Kréta); Labyrint, ktorý strážil Minotaurus