Najlepšou gréckou omáčkou musí byť pre milovníkov gréckej kuchyne tzatziki. Vynikajúca ku hranolkám, či ako omáčka do gyrosu či k souvlaki. Nezameniteľná chuť kvalitného jogurtu a byliniek je to najlepšie, čím môžete dochutiť už beztak dobré grécke jedlá v rozmanitej gréckej kuchyni.
Tzatziki ako slovo sa v angličtine objavilo okolo polovice 20. storočia prevzaté z modernej gréčtiny. Originálne je ale odvodené z tureckého slova cacık. Ide o označenie pre rôzne bylinky na varenie. Tzatziki sa niekedy označuje aj pojmom tarator. Historicky išlo o jedlo z Osmanskej ríše z mletých vlašských orechov a octu. Tento názov potom získali jedlá rôznych úprav v regióne, vrátane dipov, šalátov a omáčok.
Cestopis Evliya Çelebiho zo 17. storočia definoval cacıg (v turečtine) ako druh byliny, ktorá sa pridáva do jedla. Moderný význam zdokumentovali už v roku 1876 ako bylinkový šalát s jogurtom. Dnes sú typické tzatziki vyrobené z precedeného slaného jogurtu (ovčie/kozie mlieko) zmiešaného s uhorkami, cesnakom, soľou, olivovým olejom a niekedy aj citrónovou šťavou a kôprom alebo mätou či petržlenovou vňaťou. Podáva sa aj ako meze (studené predjedlo). Najviac si ju ale vychutnáte s mäsom. V kombinácii s gréckym grilovaným mäsom pôjde o jedno z najlepších jedál, aké môžete ochutnať.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Grécko
- Najlepšia grécka sladkosť
- Souvlaki - história gréckeho jedla
- Saganaki - úžasný grécky syr
- Ouzo - grécky aperitív
- Aténska Akropola
- Kréta - zážitky z ostrova
- Disk z Faistu
- Rhodos a Johaniti
- Najlepší hotel v Aténach sa volá Grande Bretagne
- Atény - Národné archeologické múzeum
- Staroveké Delfy
- Epidauros - najlepšie zachované divadlo staroveku
- Korint a Apolónov chrám
- Aténska Agora
- Mys Sunion - najkrajší západ slnka
- Nafplio - prvé hlavné mesto Grécka
- Mykény - Agamemnón aj Schliemann
- Atény - najkrajšia štvrť Plaka
- Partenón (Grécko)
- Knosos (Kréta); Labyrint, ktorý strážil Minotaurus