Palác Beiteddine – ozdoba Libanonu

Palác Beiteddine – ozdoba Libanonu

Klenot ukrytý v Choufských horách bol (a ešte stále je) reprezentatívnym sídlom pre princov a dnes pre prezidentov Libanonu. Aj keď na prvý pohľad môže pôsobiť odosť staršie, táto stavba bola dokončená na začiatku 19. storočia a jej meno Beiteddine odkazuje na dôležitosť tejto oblasti pre drúzov. No to neuberá na jej kráse a baví ma sledovať výrazy úprimného prekvapenia, keď naši lovci zážitkov vstúpia najprv na vonkajšie, a potom na vnútorné nádvorie impozantnej stavby.

Dnes máme možnosť vidieť väčšinu paláca aj vďaka tomu, že krajina dlhodobo nemá prezidenta, a tak je nižšie riziko, že sa palác pre návštevníkov uzavrie. Aj keď stavba vyzerá blízkovýchodne, bola navrhnutá talianskym architektom pre správcu regiónu dosadeného Osmanskou ríšou, Emira Bashiba Chehaba II.

Meno paláca sa prekladá ako “dom viery” a vďaka architektovi má v sebe okrem arabských aj talianske prvky. Palác prežil turbulentné obdobia krajiny, počas ktorých slúžil ako sídlo francúzskej administratívy, bol zničený počas invázie Izraela a istý čas ho obývali drúzski militanti, ktorí ho napokon vrátili štátu.

Veľká časť paláca je v súčasnosti zrekonštruovaná a zreštaurovaná a okrem reprezentatívneho sídla hlavy štátu je aj múzeom a galériou. Na prvom veľkom nádvorí sa nachádzajú rekonštruované stajne, v ktorých kedysi návštevníci ustajňovali svoje kone pred audienciou u princa. Tí šťastní sa dostali aj na druhé, menšie nádvorie s príjemnou fontánou a vstupmi do impozantných miestností so zdobenými drevenými stropmi a stenami.

Zaujímavou súčasťou sú aj súkromné kúpele (hamman) s vaňou a svetlíkmi dotvárajúcimi magickú atmosféru a luxus, ktorú si tu emir užíval spolu so svojou rodinou a háremom. Príjemným bonusom je galéria starovekých a byzantských mozaík z územia Libanonu, dokazujúcich dôležitosť krajiny aj v ranom stredoveku.

Niektoré motívy a rozmery sú impozantné a nejedno veľké svetové múzeum by ich malo rado vo svojej kolekcii. My ich máme možnosť vidieť v krásnom prostredí zelených stromov, nádvorí a za zvuku zurčiacej fontány. Tento zážitok iba umocňuje fakt, že Libanon je neprávom opomínaná destinácia, ktorú je lepšie navštíviť s malými BUBO skupinami predtým, ako ju objavia masy turistov. Preto vás pozývame na zájazd do Libanonu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Libanon, Jordánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

3210 3915€
E

Ázia  

Sýria, Libanon

26.07. → 04.08. +4 termíny

náročnosť

10 dní

Trvanie

2394 3990€
K

Ázia  

Palestína, Libanon, Jordánsko, Izrael


náročnosť

13 dní

Trvanie

3276 3995€
TOP 10 miest, ktoré sa oplatí navštíviť v Libanone Blog

Blog TOP 10 miest, ktoré sa oplatí navštíviť v Libanone

Libanon je krajina, ktorá je rozlohou takmer päťkrát menšia ako Slovensko, no má takmer identický počet obyvateľov. Na malej ploche sa tiež vďaka…

Erik Almáši 13 min. čítania
Bejrút – prehliadka a tipy Bejrút

Bejrút Bejrút – prehliadka a tipy

Bejrút je pre mnohých cestovateľov veľkým prekvapením. Poklad Blízkeho východu s množstvom kontrastov, ktorý sa prirovnáva k Parížu. A nie nadarmo.…

Monika Šeniglová 10 min. čítania
Sunniti vs šiiti a čo sa stalo v Karbale Blog

Blog Sunniti vs šiiti a čo sa stalo v Karbale

V Bahrajne, kde vládne sunnitský vladár, ale väčšina poddaných sú šiiti (shia), mi moja známa, pôvodom Nemka, ktorá žije v ostrovnej krajine…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: