Rebríček najlepších miest sveta 2023

Rebríček najlepších miest sveta 2023

Portál worldsbestcities.com zverejnil rebríček 100 najlepších miest sveta pre rok 2023. Čestné prvenstvo získalo ukrajinské hlavné mesto Kyjev. "Historické ukrajinské hlavné mesto je mestským majákom odvahy a odolnosti, ktorý vedie vzdorovitý národ proti vražednému agresorovi. Je to, rovnako ako zvyšok Ukrajiny, miesto nevyčerpateľnej odvahy tvárou v tvár každodenným tragédiám," píše sa na webe.

Skutočným najlepším mestom sveta sa však stal Londýn. Hlavné mesto Anglicka vyhralo siedmy raz po sebe. Pre Londýn bol rok 2022 nesmierne turbulentným. Dvakrát sa vymenil premiér, zomrela kráľovná Alžbeta II. a celá Veľká Británia si prechádzala pobrexitovým obdobím. Londýn však pokračuje v lákaní nielen turistov, ale aj nových obyvateľov. Za prvých šesť mesiacov roku 2022 sa predalo neuveriteľných 61 luxusných londýnskych nehnuteľností - každá v hodnote 11,5 milióna dolárov alebo viac, čo bol najvyšší počet za desaťročie.

Na druhom mieste skončil Paríž, v ktorom turisti utratili za rok 2022 o 10 % viac finančných prostriedkov ako v predpandemickom roku 2019. Paríž sa vracia k plnohodnotnému životu, revitalizuje svoju infraštruktúru i pamiatky, veď mesto musí byť pripravené na OH 2024, ktoré organizuje. "Samozrejme, možnosť vychutnať si mesto, ktoré je v našej podkategórii Najlepšie pamiatky na svete, ako aj v prvej trojke čo sa týka múzeí, má tendenciu odvádzať pozornosť od nebezpečenstiev moderného sveta," píše WorldsBestCities.

Tretie miesto obsadil americký New York, často prezývaný aj hlavné mesto sveta. Len málo miest sveta bolo tak dobre pripravených na znovuotvorenie ako práve New York. Odolných Newyorčanov útoky za nezvládnutú pandémiu len posilnili a ich odhodlanie pre lepšie dni uprostred smrti, protestov a malátnosti je dnes ešte vyššie. Mesto chce teraz najmä revitalizovať všetky svoje letiská a vrátiť sa do roku 2024 k turistickým ziskom spred pandémie. Zájazdy do USA však môžu stále absolvovať len zaočkovaní.

Do TOP 10 sa dostali aj japonské Tokio, supermoderné mestá Dubaj a Singapur či dvaja španielski zástupcovia - Barcelona a Madrid. Slovensko svojho zástupcu nemá, avšak na 11. mieste figuruje česká Praha, na 23. maďarská Budapešť a na 31. rakúska Viedeň.

TOP 10 najlepších miest sveta podľa WorldsBestCities:

  1. Londýn
  2. Paríž
  3. New York
  4. Tokio
  5. Dubaj
  6. Barcelona
  7. Rím
  8. Madrid
  9. Singapur
  10. Amsterdam


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2951 4215€
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Pripomíname si tragédiu v Černobyle Blog

Blog Pripomíname si tragédiu v Černobyle

Pripomíname si 38 rokov od výbuchu v Černobyle. Tragédia, ku ktorej viedla séria chýb, sa stala 26. apríla 1986 presne o 01:23:45 h. Dodnes cítiť…

Viktor Háber 15 min. čítania
Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť Blog

Blog Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť

Chystáte sa na svetovú výstavu Expo 2025 v Osake? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, ako to bude vyzerať a čo by ste…

Martin Šimko 8 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: