Šáh Nadir

Šáh Nadir Hrobka perzského šáha v Mašhade

Šáh Nadir patril k najvýznamnejším panovníkom v dejinách Perzie. Svoju vojenskú kariéru začínal vo vojsku šáha Tahmaspa II. a vyznamenal sa porazením afgánskych vojsk, ktoré zaútočili na dožívajúcu ríšu Sáfiovcov. Nadirova moc rástla a po tom, ako nechal odstrániť Tahmaspa II., vládol ako regent v mene nového a mladého šáha Abbasa III.

Keď zničil všetok odpor v Perzii voči svojej osobe a získal kontrolu nad všetkými oblasťami, mladého šáha nechal zosadiť rovnako ako v minulosti jeho otca a sám sa nechal menovať šáhom. Ukončil tak vyše 200-ročnú vládu šítskej dynastie Sáfijovcov. Nadir začal viesť dobyvačnú politiku - obsadil Kandahár v Afganistane a vpadol do Indie, ktorú v tom čase ovládali Veľký Mugali. Mugalov porazil v bitke, kde proti nemu použili bojové slony, ktoré však proti mušketám perzských vojakov nemali šancu a v panike zabíjali vlastných vojakov.

Nadir s vojskom vpochodoval do hlavného mesta sultanátu Dillí a keď v meste vypukli nepokoje a niekoľko jeho vojakov bolo zabitých, nechal obyvateľov mesta zmasakrovať. Údajne ich nechal zabiť až 30 000. V meste ukoristil obrovský poklad, medzi inými cennosťami aj diamant Koh-i Núr (Hora svetla), ktorý je dnes súčasťou britských korunovačných klenotov. Rovnako ako ďalší veľký panovník Perzie, Abbás Veľký, aj Nadir mal problémy so svojím synom, ktorého nechal oslepiť. Na rozdiel od Abbása však svoj čin veľmi ľutoval a pravdepobne začal mať po ňom psychické problémy.

Aby dokázal financovať svoje nákladné vojenské výpravy, zdanil Nadir obyvateľstvo, ktoré prestávalo byť so šáhom spokojné a Nadira nakoniec zabili v spánku jeho vlastní dôstojníci. Ešte počas svojho života začal stavať hrobku, v ktorej mal byť pochovaný, avšak stavba nebola nikdy dokončená. Dôstojného miesta večného odpočinku sa šáh dočkal až v roku 1963, kedy sa v Mašhade konečne postavila hrobka pre jedného z najväčších perzských dobyvateľov.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Irán


náročnosť

12 dní

Trvanie

2796 3495€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

3936 4920€
E

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Irán, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

27 dní

Trvanie

4319 5759€
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: