Sviatok Umučenia Lady Fatimy al-Zahry

Sviatok Umučenia Lady Fatimy al-Zahry

Mučeníctvo Hazrat Fatimah, tiež známy ako Fatimiyya (Fatimíja) je štátny sviatok v Iráne, ktorý sa oslavuje v tretí deň islamského mesiaca Jumada al-Thani.

Lady Fatima bola najmladšia dcéra proroka Mohameda a jediná, ktorá sa dožila dospelosti. Fatima zomrela šesť mesiacov po Mohamedovi vo veku 29 rokov. Šiitská viera tvrdí, že jej smrť bola následkom zranení, ktoré utrpela po tom, čo jej dom prepadol Umar ibn al-Khattab, druhý kalif Rašídunského kalifátu. V dôsledku týchto zranení dokonca potratila svoje nenarodené dieťa a Sunnitský učenci veria, že sa tak stalo kvôli veľkej traume spôsobenej Umarovým úderom.

Lady Fatima bola umučená z dôvodu, že stála po boku svojho muža imáma Aliho a bola jedným z hlavných odporcov koncilu Saqifa a výberu Abu Bakra za kalifa. Kvôli tomuto postoju sa stali terčom vládnych hrozieb. Imám Ali a ďalší oponenti kalifu odmietli zložiť prísahu vernosti a hľadali útočisko v dome Fatimy. To viedlo k tomu, že priaznivci kalifa zaútočili na jej dom. Po tomto incidente veľmi ochorela a po krátkom čase bola umučená.

Fatima je v islame vnímaná ako životne dôležitá postava a je považovaná za vzor pre všetky moslimské ženy. Jej narodeniny sa v Iránskej republike oslavujú ako Deň žien a matiek.

Ruka Fatimy

Hamsa, tiež známa ako ruka Fatimy, je amulet v tvare dlane, ktorý je populárny v severnej Afrike a na Strednom východe a bežne sa používa v šperkoch a nástenných závesoch, ako znamenie ochrany pred zlým okom. Verí sa, že má mimoriadne vlastnosti, ktoré môžu ľudí chrániť pred zlom a nebezpečenstvami. V arabskom svete je amulet nazývaný aj khamsa, čo znamená päť, teda všetkých päť prstov na pravej ruke. Prsty symbolizujú päť povinností moslimov a päť pilierov ich viery. Palec predstavuje Proroka Mohammeda a ostatné prsty sú jeho spoločníci - dcéra Fatima, muž Fatimy Ali a synovia al-Hasan a al-Husajn. Štvrtý prst ruky je symbol morálneho a duchovného významu.

Najčastejšie je súčasťou šperkov v regióne Blízkeho východu. Tradične, bola vyrezávaná tryskami alebo formovaná zo striebra - kovu, o ktorom sa predpokladá, že predstavuje čistotu a má magické vlastnosti.

Ak vás zaujíma kultúra Iránu, ale stále váhate nad kúpou zájazdu, vyskúšajte si prečítať náš blog 10 zážitkov alebo prečo navštíviť Irán.

K

Ázia  

Irán


náročnosť

12 dní

Trvanie

2796 3495€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

3936 4920€
E

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Irán, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

27 dní

Trvanie

5759
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: