Vodopády Japonska

Vodopády Japonska

Jednými z najnavštevovanejších turistických atrakcií v Japonsku sú vodopády. Nemôžeme sa tomu čudovať. Z týchto miest sa nám naskytujú nádherné scenérie na okolitú krajinu.

Vodopády patria v Japonsku k najnavštevovanejším miestam a niet sa čo čudovať, ponúkajú totiž nádherné scenérie na krajinu. Pozrime sa na krátky prehľad vodopádov, ktoré sa oplatí na dovolenke v Japonsku navštíviť.

Najznámejší vodopád

Vodopád Kegon patrí k trom najkrajším a aj najvyšším vodopádom Japonska. S dĺžkou 97 metrov sa zaraďuje na tretie mesto po vodopáde Fukuroda (120 metrov) a Šomyo (350 metrov). Ide o najznámejší japonský vodopád, je zapísaný medzi osem najčastejších obrázkov reprezentujúcich Japonsko. Kegon sa nachádza iba niekoľko kilometrov nižšie od vulkanického jazera Čuzendži.

Ak sa ho rozhodnete navštíviť, máte dve možnosti. Dá sa vidieť aj z vyhliadkovej plošiny, ktorú máte zadarmo a dostanete sa k nej v pohode peši, alebo si priplatíte za výťah, ktorý vás dostane do hĺbky 100 metrov, a budete mať pôsobivejšie výhľady na čadičovú trojposchodovú plošinu.

Ak si chcete vychutnať výhľad na vodopád a aj na jazero Čuzendži, odporúčame vám navštíviť observatórium Akechidaira, na ktoré sa dostanete lanovkou. Najlepší čas na návštevu je jeseň, kedy listy stromov hrajú všetkými farbami, čo v konečnom dôsledku vyzerá veľmi pekne na fotkách.

Najkrajšie vodopády Japonska

Kaskádovité vodopády Fukuroda sú ukryté vo vzdialených kopcoch Daigo v prefektúre Ibaraki. Vedie k nim chodník dlhý 276 metrov s viacúrovňovými vyhliadkovými plošinami. Vodopády tak môžete pozorovať zblízka. Na hornú plošinu sa dostanete výťahom, odkiaľ budete mať panoramatický výhľad na všetky 4 kaskády.

Ak ich chcete vidieť v nezvyčajnej podobe, navštívte ich v zimných mesiacoch, kedy sú zamrznuté. V zimných mesiacoch sú vo večerných hodinách aj osvetlené a jedinečnú atmosféru dopĺňa už iba hudba.

Vodopád Nachi s dĺžkou 133 metrov sa nachádza v prefektúre Wakayama Kodo. V roku 1918 objavili na úpätí tohto vodopádu mohylu. Išlo o nálezisko, v ktorom našli sochy, zrkadlá či príslušenstvo na vykonávanie obradov. Kamenná trasa skrz zelený les vás dovedie po 600 metroch k šintoistickej svätyni Nachi Taisha, ktorá bola najmä v minulosti jedným z hlavných cieľov pútnických ciest do Kumano. Odtiaľto sa vám naskytne nádherný podhľad na svätyňu s vodopádom.

Najdlhší vodopád v Okinawe

Cesta džungľou naprieč vodopádom. Tak by sa dala krátko charakterizovať túra k najdlhšiemu vodopádu v prefektúre Okinawa – vodopády Pinasaira na ostrove Iriomote. Voda padá z výšky 55 metrov.

Ak chcete vidieť tento komplex vodopádov, musíte si prenajať kajak. Z lepšieho miesta, ako zdola, ich neuvidíte. Jedine ak by ste sa rozhodli ísť na ich vrch, no v tom prípade musíte počítať s celodennou túrou. Vodopády Pinasaira sú veľmi atraktívne, tak sa môže stať, že v hlavnej sezóne tu bude trochu rušno. Počas plánovania túry berte na vedomie, že tam bude klzký terén, takže bude treba mať pevnú obuv.

Najúžasnejší vodopád ostrova Iriomote

Vodopád Mayagusuku sa považuje za najúžasnejší vodopád ostrova. Nachádza sa v centre Iriomote, na rieke Itajiky, ktorá je vetvou Urauči. Tento kaskádový vodopád dlho nemal žiadne meno, lebo ho ani miestni domorodci dlho nepoznali. Ak sa budete chcieť k nemu dostať, svoje dobrodružstvo musíte začať plavbou.

Trasa nie je náročná, no počas dažďa sa môže zvýšiť hladina riek, a tak budete nútení prechádzať cez potok. Je lepšie ísť ráno čo najskôr, aby ste sa stihli vrátiť s poslednou loďou, ktorá odchádza o 16:00. Prípadne si prenajmite loď skôr, alebo si zoberte kajak.

Pozor si musíte dať na registráciu svojej túry prostredníctvom vyplnenia dotazníka. Samostatná turistika tu nie je povolená.

Najpútavejší vodopád v Shizuoke

Vodopády Shiraito sa vďaka výške iba 20 metrov nezaraďujú medzi najvyššie, no aj napriek tomu ich považujeme za spektakulárne. Ich názov by sme doslova preložili ich ako „biele nite“. Nejde iba o jeden hlavný prúd vody, ale o niekoľko desiatok prúdov tiahnucich sa pozdĺž 150 metrov.

Kedy je ich najlepšie navštíviť? Na jar, keď sa topí sneh z hory Fudži. Práve v tomto čase majú najviac vody. K vodopádom Shiraito sa dostanete autobusom z tokijskej zastávky Yaesu South Exit na zastávku Shiraito no Taki. Cesta trvá približne tri hodiny. Keď sa sem rozhodnete prísť, môžete sa ísť rovno pozrieť aj na ďalšie vodopády (Otodome Falls), ktoré sú vzdialené iba päť minút chôdzou. 

Foto: Ľuboš Fellner


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

5080 7257€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2848 3560€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4544 6990€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: