Gruzínske vínko a čača

M

Martin Lipinský z BUBO

Na území Gruzínska sa víno pije už tisícky rokov. Zaujímavé je, že metóda výroby sa de facto vôbec nezmenila. Podobne ako v ranných pokusoch sa bobuľky hrozná rozmačkávajú aj so šupkami, kôstkami aj so stonkami. Vďaka tomu sa do vína uvoľní viac aróm a chutí. Klasické tradičné gruzínske biele vína preto majú oranžový až hnedo-jantárový odtieň. Táto hmota následne kvasí vo veľkých podzemných hlinených nádobách nazývané Kvevri. Tieto vína sú absolútne prírodné. Nepridáva sa do nich žiaden cukor ani kvasinky či síra. Ich chuť je úplne iná, než na aké sme zvyknutí. Po prvom kvasení sa kvevra vyčistí, a z toho zbytku sa páli čača - tvrdý alkohol nezriedka obsahuje až 50-60%, ktorý je zriedka dostať aj v potravinách. Veľkej obľube sa teší hlavne vo vidieckych oblastiach. Komu takto vyrábané vínko nebude chutiť, tak od 19.storočia sa v Gruzínsku produkujú vínka aj v „európskom štýle“. S BUBO ochutnáte nielen všetky najprestížnejšie značky gruzínskeho „Toskánska“, ale budete mať príležitosť ich aj porovnať s arménskou produkciou vo vinárskom regióne Areni. Nazdravie :)



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Gruzínsko

BUBO HISTÓRIA

Pozrite si históriu slovenského cestovateľstva